Windmolenpark van maffia, vijf arrestaties

De politie heeft vijf mensen gearresteerd in Oost-Sicilië die betrokken zouden zijn bij corruptie rond de bouw van windmolenparken. Dat melden Italiaanse media. Onder de arrestanten zijn de burgemeester en een raadslid van het dorpje Fondachelli Fantina. Zij zouden illegaal vergunningen hebben verstrekt.

De vijf verdachten worden daarnaast verdacht van afpersing en fraude en zouden deel uitmaken van de maffia. Het onderzoek, dat sinds 2009 loopt, is gericht op windmolenparken rond de steden Agrigento, Palermo en Trapani. Bij deze deals zouden vele miljoenen euro’s gemoeid zijn. In totaal werden elf personen onderzocht, waarvan er dus vijf zijn opgepakt.

Naast de gemeentebestuurders zijn onder meer twee managers van het bedrijf dat een groot contract binnensleepte opgepakt. De onderneming zou 63 windmolens bouwen. De aannemers zouden daarnaast gebruik maken van tweederangs bouwmaterialen.

Cosa Nostra

Volgens Italiaanse rechercheurs bemoeit de maffia zich al jaren met de bouw van windmolens. De opbrengst van de contracten zouden direct naar Cosa Nostra-baas Matteo Messina Denaro worden doorgesluist. De laatste jaren heeft de politie veel bondgenoten van Denaro opgepakt, die zelf sinds 1993 voortvluchtig is. Denaro zou de leiding over de Cosa Nostra in 2006 hebben overgenomen, toen zijn voorganger Bernardo Provenzano werd opgepakt.

Onder Denaro zou de Cosa Nostra flink hebben geïnvesteerd in alternatieve energiebronnen. Hij laat grondbezitters onder druk zetten zodat zij hun terrein voor lage prijzen verkopen. Die worden dan volgebouwd met onder meer wind- en zonne-energieparken. De EU subsidieert deze ondernemingen flink. Er zouden zoveel windmolens in Sicilië staan dat een groot gedeelte niet eens kan draaien omdat ze niet aangesloten zijn.

Niet alleen de Cosa Nostra houdt zich met alternatieve energie bezig. Afgelopen zomer nam de Italiaanse justitie al een van de grootste windmolenparken van Europa in beslag omdat dat in handen zou zijn van de Ndrangheta. Dat park was 350 miljoen euro waard. Ook bij dit park speelde de gemeente een belangrijke rol. Een van de ambtenaren was de neef van een lokale maffiabaas.