Winkeldieven plagen Bijenkorf

In de tien filialen van de Bijenkorf wordt dagelijks voor ongeveer 20.000 euro aan artikelen meegenomen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van de Bijenkorf. Dat is ruwweg een bedrijf van 7,5 miljoen euro, net zoveel als de jaarlijkse winst.

Videocamera’s

De Bijenkorf gaf tijdens een rechtszaak tegen een vermeende Bulgaarse winkeldief gegevens aan de rechtbank over de problematiek. De man vond dat hij te hard was aangepakt door de beveiliging. Het concern geeft grote bedragen uit aan beveiliging. In de vestiging in Amsterdam hangen 140 videocamera’s. Elk jaar worden in de Amsterdamse vestiging 200 mensen betrapt op diefstal.

400 miljoen

In de hele detailhandel wordt naar schatting jaarlijks voor 400 tot 500 miljoen euro aan goederen gestolen. Het is trouwens een fabeltje dat winkeldieven vooral jongeren zijn. Van de betrapte dieven is 11 procent in de leeftijd tot 17 jaar. Bijna de helft is tussen de 18 en 39 jaar oud. Pikant is met name dat 20 procent (dus een op de vijf) van de winkeldieven ouder is dan 55 jaar.