Winkeliers melden maffiosi bij politie

Italiaanse ondernemers in het stadje Bagheria op Sicilië zijn het betalen van ‘pizzo’, beschermingsgeld om te voorkomen dat hun zaak bijvoorbeeld in brand wordt gestoken, zat. 36 ondernemers hebben daarom bij de politie gemeld door welke maffiosi ze worden afgeperst. Het komt zelden voor dat zo’n grote groep zich bij de politie meldt.

De Italiaanse politie heeft maandag bekend gemaakt dat op basis van deze meldingen 21 verdachten zijn opgepakt. De ondernemers moesten jarenlang flinke bedragen afstaan. Wie niks betaalde, werd bedreigd en soms zelfs vermoord.

De ondernemers die zich hebben gemeld, lopen uiteen van gokhallen tot visverkopers. Een bouwondernemer betaalt al sinds 1990 zo’n 1500 euro per maand aan de maffiosi.

Cosa Nostra flink verzwakt

De Siciliaanse maffia was jarenlang de machtigste maffiagroep, maar heeft de laatste jaren flink moeten inleveren. De politie heeft vele kopstukken achter de tralies gezet, waardoor andere maffiagroepen het stokje hebben overgenomen. Het is waarschijnlijk één van de redenen waarom de ondernemers nu de maffiosi wel aan durven te geven.

Nu wordt de ‘Ndrangheta gezien als de belangrijkste maffiagroep. Tegen deze groep durven veel ondernemers nog niks in te brengen.