Wisseltruc: ring met diamanten à 70.000 euro foetsie

Een juwelier aan de Amsterdamse PC Hooftstraat blijkt vorig jaar middels een wisseltruc te zijn bestolen van een ring met diamanten ter waarde van 70.000 euro. De politie zoekt een kalende man die de winkelbediende om de tuin leidde.

Visitekaartje

Op zondag 31 oktober kwam deze klant bij de juwelier naar binnen. Hij vertelde een verkoper op zoek te zijn naar een verlovingsring voor zijn broer. Vervolgens toonde de verkoper hem een aantal ringen. De klant besloot de koop uit te stellen en kreeg een visitekaartje met de gegevens van een specifieke ring met diamanten mee.

Op 2 november 2021 verscheen de kalende man opnieuw bij de juwelier. Een verkoper toonde hem dezelfde ringen die hij eerder had gezien, daaronder de diamanten ring.

Loep

Als de klant aangeeft dat hij graag de diamanten ring met een loep beter wil bekijken gaat de verkoper een loep pakken. Op dat moment wisselt de klant de diamanten ring snel om voor een ring met imitatie edelsteen, compleet met prijskaartje.

Nadat de klant de verwisselde ring met de loep heeft bekeken zegt hij toch af te zien van de koop. De ring met de echte diamant zit dan al in zijn jaszak. Als de man de zaak verlaat heeft de verkoper nog niets door.

Veiligheidsmaatregelen

Pas op 4 november ontdekken medewerkers van de juwelier bij het controleren van de voorraad dat er een fout prijskaartje aan een ring hangt. Hoewel de ring echt lijkt, kloppen de gegevens op het kaartje niet. Dit is aanleiding voor de juwelier om een onderzoek in te stellen en de edelsteen te laten testen. Dan wordt duidelijk dat het om een nepdiamant gaat.

Volgens de politie heeft de juwelier nu zodanige veiligheidsmaatregelen genomen dat deze truc niet kan worden herhaald.