Witte heroïne verkocht als coke: 3 doden

In Amsterdam is witte heroïne in omloop die wordt verkocht als cocaïne. Het snuiven van witte heroïne is levensgevaarlijk; afgelopen week werden twee Britse mannen dood gevonden nadat zij de drugs hadden gebruikt. Eind oktober overleed ook al een Britse toerist door de drugs. Zeker veertien anderen moesten gereanimeerd worden.

Uit een eerste test bleek dat de witte heroïne die de overleden Britten hadden gebruikt, dezelfde samenstelling hebben als de heroïne die bij eerdere onderzoeken is gevonden. De politie denkt dat de drugs door één en dezelfde dealer wordt verkocht. Witte heroïne is vrij duur; de prijs ligt hoger dan bij cocaïne. De politie denkt daarom dat de dealer ook niet weet wat hij verkoopt.

Gebruikers van witte heroïne worden er erg rustig van, in tegenstelling tot coke, en kunnen in slaap vallen. Bij te veel gebruik gaat het hart steeds langzamer kloppen tot het stopt, of de gebruiker stopt met ademen. De hoge dosissen komen vaak voor bij gebruikers die denken dat het cocaïne is.

De mannen die afgelopen week werden gevonden, hadden de drugs op een hotelkamer genomen. Daardoor merkte niemand dat ze te veel hadden genomen.