Advertentie leidde tot groot witwasonderzoek

De politie heeft maandag een 41-jarige man en een 42-jarige vrouw uit Badhoevedorp aangehouden op verdenking van witwassen. Hun woning in Badhoevedorp, een bedrijfspand in De Kwakel en diverse opslag- en garageboxen in Badhoevedorp, Lijnden, Assendelft en Hoofddorp zijn doorzocht.

Speedboot

Onder meer een aantal auto’s, een speedboot, een hoeveelheid brillen, diverse horloges, een collectie sigaren en administratie zijn in beslag genomen. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is in juni 2015 een onderzoek gestart. Al gauw kwamen er onverklaarbare geldstromen aan het licht. Zo blijkt onder meer 600.000 euro vanuit de organisatie waar de man werkt te zijn overgeboekt naar een bedrijf van zijn partner. Ruim 1.9 miljoen is vanuit een andere (handels)onderneming naar het bedrijf van de vrouw gevloeid.

Tegenprestatie

Uit onderzoek blijkt dat de vrouw geen activiteiten verricht ten behoeve van haar bedrijf. Volgens het Openbaar Ministerie is niet gebleken dat dit bedrijf daadwerkelijk diensten of goederen levert als tegenprestatie voor de ontvangen bedragen.

Toeval

De politie kreeg het stel bij toeval op de korrel, toen een politiemedewerker op internet een te koop aangeboden speedboot tegenkwam. Bij verder onderzoek stuitte hij op heel veel dure auto’s, boten en andere luxegoederen die zijn argwaan wekten.

Luxe

Het geld dat binnenstroomde boekten de twee naar hun privérekening om het uit te geven aan een luxe leven: gokken, weekendjes weg, dure auto’s, speedboten, sieraden en dure brillen.