Witwasnetwerk Hezbollah in Europa opgerold

De Duitse opsporingsdiensten hebben in Essen een witwasnetwerk ontdekt van de militante beweging Hezbollah, die voornamelijk actief is in Libanon, blootgelegd. Er zijn twee Libanezen opgepakt die de afgelopen twee jaar aan zeker 75 miljoen euro aan drugsgeld zou hebben witgewassen in heel Europa.

Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel. De Libanezen zamelden elke week ongeveer een miljoen euro in, waarvoor onder meer auto’s, horloges en juwelen werden gekocht. Dat geld is waarschijnlijk komt waarschijnlijk van Hezbollah, in samenwerking met Zuid-Amerikaanse drugskartels.

Reistassen vol geld

Eerder zouden al tien verdachten zijn opgepakt in Duitsland en andere Europese landen. Toen waren er invallen in onder meer de Duitse steden Düsseldorf, Münster en Ganderkesee. Ook toen werden al enkele tonnen in beslag genomen.

Europol kwam het netwerk op het spoor nadat twee reistassen met daarin ongeveer een half miljoen euro werd ontdekt bij de Duits-Belgische grens. De mannen zeggen dat ze in België waren wezen winkelen, maar ze hadden niets in hun bagage dat daar op wees.

Der Spiegel bericht op basis van anonieme bronnen; de berichten zijn nog niet bevestigd.