Witwassen: Arrestatie NL’er in Spanje (UPDATE)

In een internationaal onderzoek naar oud misdaadgeld zijn woensdag op verzoek van het landelijk parket drie Nederlanders aangehouden in Andorra en Spanje. Het gaat om twee mannen en een vrouw. Een deel van het geld is volgens het OM afkomstig van de in 2008 geliquideerde Rick van de Bunt. Het politieonderzoek richt zich op internationale constructies met bedrijven om de illegale herkomst van miljoenen euro’s te versluieren.

Een 52-jarige Nederlandse man in Andorra wordt gezien als financiële dienstverlener voor handelaren in vastgoed en verdovende middelen. Sinds de jaren negentig zou hij ruim 16 miljoen euro op Andorrese bankrekeningen hebben laten binnenstromen.

Marbella

Een deel van het geld is afkomstig van de in 2008 in Spanje geliquideerde drugshandelaar Rick van de Bunt., meldt het Openbaar Ministerie (OM). Een groot aantal stortingen en ontvangsten per cheque kwamen van een bedrijf dat toebehoort aan een 55-jarige Nederlander die in het Spaanse Marbella verblijft.  De derde verdachte, een 45-jarige vrouw, woont ook in Marbella.

Andorra

Centraal in de vermoedelijke witwasconstructies staat een vennootschap in Andorra, die op naam van een stroman is gesteld. Daarmee zou de feitelijke eigenaar, de verdachte Nederlander, worden afgeschermd. Het bedrijf investeerde onder andere op grote schaal in een bouwproject. Ook is vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd in een Spaanse villa, die op dit moment te koop staat voor zes miljoen euro. Op deze villa is gisteren beslag gelegd.

Rick van de Bunt is in 2008 voor een restaurant in Madrid doodgeschoten. Naast hem liep op dat moment Frank Scharrenberg. Deze werd deze zomer zelf doodgeschoten in Marbella. Het onderhavige onderzoek heeft geen relatie met de dood van Scharrenberg aldus een woordvoerder van het landelijk parket.