‘Witwassen via nepleningen met Turkije’

De oud-eigenaar van coffeeshop de Grasshopper in Eindhoven bracht in het geheim miljoenen euro’s naar zijn vader in Turkije en die leende dat volgens justitie als “wit” geld terug. Volgens het Eindhovens Dagblad onderzoeken de Nederlandse en de Turkse justitie nu de herkomst van dat geld.

69 panden

Vrijdag was er een zitting bij de rechtbank in Den Bosch waar de man eist dat justitie het belang van zijn 69 panden opheft. In maart was er een grote politieactie waarbij de villa van de verdachte en de huizen van zijn zus en zwager zijn doorzocht. Daarbij werden drugs en een half miljoen euro cash gevonden.

Witwassen

Zijn advocaat Peter van de Laar stelde dat er geen sprake is van onverklaarbaar geld. De vader van de verdachte is nu eenmaal zeer gefortuneerd.

Het onderzoek naar witwassen loopt al jaren. Begin deze eeuw verkocht de verdachte de zeer populaire Grasshopper aan zijn broer omdat de politie hem verdacht van handel in wiet. Hij zegt nadien in het onroerend goed te zijn gestapt, waarbij het hem zeer voor de wind ging. Justitie denkt dat hij heeft geïnvesteerd met opbrengsten van wiethandel.

Justitie wil dat hij 7 miljoen euro betaalt omdat dit crimineel verkregen vermogen zou zijn.

Zie ook:

Inval politie in Eindhovense villa (UPDATE)