Witwassende NL Kaapverdiaan opgepakt

In de enorme cocaïnevangst van afgelopen week op de Kaap-Verdische eilanden waar Crimesite al over berichtte is een 44-jarige man met Kaap-Verdisch- Nederlandse nationaliteit aangehouden. Het Openbaar Ministerie noemt hem een ‘witwasser’ die internationaal stond gesignaleerd en betrokken was bij de 1500 kilo cocaïne die werd aangetroffen.

Deze man is in een megastrafzaak over drugshandel en witwassen in februari 2011 door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Uit de criminele boekhouding van de drugsorganisatie bleek dat de bij verstek veroordeelde verdachte betrokken was bij het witwassen van meer dan 15 miljoen euro. Het geld werd opgeslagen in een kluis in een woning in Rotterdam.

Een operatie onder de codenaam ‘Speed Boat’ leidde vorig weekend tot de grootste drugsvangst ooit in Kaapverdië. De onderschepping gebeurde in samenwerking tussen de Kaapverdische en Nederlandse autoriteiten.

De drugs werden in beslag genomen op het eiland Santiago. De Kaapverdische politie hield drie verdachten aan, onder wie de voortvluchtige witwasser. Bovenden werd beslag gelegd op wapens en luxe auto’s.

 

De man met de dubbele nationaliteit zal in Kaapverdië worden berecht.