Witwasser M. P. moet zitten

M. P. (45) heeft van de Amsterdamse rechtbank 3,5 jaar gevangenisstraf gekregen. Hij is veroordeeld voor het witwassen van misdaadgeld en het faciliteren van de Amsterdamse onderwereld. De rechtbank vindt dat het bewezen is dat P. diensten verleenden aan criminelen en hen hielp grote bedragen wit te wassen. Zijn  vastgoedbedrijf werd daarbij volgens de rechtbank als dekmantel gebruikt. P. kreeg ook straf voor het voorhanden hebben van een Smith & Wesson revolver. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist.

Omdat de rechtbank ook een afpersingszaak en onder meer een strafbare feiten bij een transactie rond een pand aan de Geldersekade in Amsterdam niet bewezen achtte viel de uiteindelijke straf mee. Het Openbaar Ministerie is niet ontvankelijk verklaard in de verdenking dat P. geld had witgewassen in de Geldnet-roof in Duiven in 1997. P. was daarvoor al eerder vervolgd.

De rechtbank stelde wel dat M. P. een grote rol speelde in het Amsterdamse criminele milieu.

De cocaïnetransporten waar P. samen met vier andere verdachten van wordt verdacht komen later in een aparte strafzaak voor de rechter.

Advocaat Rutger Lonterman verwacht dat de witwaszaak in hoger beroep zal stranden. Hij noemt de zaak ‘bijna kolderiek en onbegrijpelijk’ en vindt dat de rechtbank zich een ‘rad voor de ogen heeft laten draaien.’

Lees ook: Eis M. P. vijf jaar.