Witwassers 2 miljoen aangehouden

De politie Amsterdam-Amstelland heeft in een groot onderzoek naar ondergronds bankieren negentien verdachten aangehouden. Er is ruim twee miljoen euro aan cash in beslag genomen. Hoofdrol in de ondergrondse bankactiviteiten speelde de eigenaar van een kapsalon in Amsterdam-Zuidoost. Volgens de politie werd er ‘op grote schaal’ witgewassen.

Het onderzoek is gedaan door een team van twintig rechercheurs van de financieel economische recherche. 

Via de kapsalon werd een netwerk van koeriers en bankiers ontrafeld, dat vermoedelijk betalingen faciliteerde tussen drugscriminelen. In totaal werden negentien verdachten aangehouden, zowel in de regio Amsterdam-Amstelland als daarbuiten.

Ook zijn door het land elf panden doorzocht waarbij geldhonden zijn ingezet. De politie legde beslag op een woning, twee vuurwapens, twee auto’s, 100 kilo amfetamine en 58.000 viagrapillen. Daarnaast is ruim twee miljoen euro cash in beslag genomen.

De eerste aanhoudingen vonden plaats in november 2011, de laatste verdachte is maandag 6 februari 2012 in hechtenis genomen.

Eén van de verdachten werd al eerder veroordeeld voor witwassen, hij zat nog in zijn proeftijd. Twaalf van de verdachten zitten nog in hechtenis.

In maart komen de eerste zes voor de rechter. ‘Ondergronds bankieren ondermijnt het reguliere financiële stelsel. In de criminele wereld is geld vaak de drijfveer. Door het systeem te verstoren raak je de kern van de criminele activiteiten’, zegt Marc Schuuring, hoofd van de financieel economische recherche.

De huidige zaak kwam aan het licht naar aanleiding van een eerder grootschalig onderzoek naar ondergronds bankieren dat in november 2011 werd afgerond, waarbij een wasserette in de Javastraat is gesloten. In dat onderzoek zijn in totaal veertig verdachten aangehouden.

De hoofdverdachten van deze eerdere zaak stonden afgelopen week voor de rechter.

Het ondergronds bankieren te lijf