WK-speler verdacht van banden drugskartel

De 39-jarige Rafael Márquez is in Rusland bezig aan zijn vijfde WK-voetbal. De oud-speler van onder andere AS Monaco en Barcelona is al jarenlang aanvoerder van het Mexicaanse elftal. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën heeft Marquez op een sanctielijst geplaatst, omdat hij banden zou hebben met drugsbaas Raúl Flores Hernández. 

Door Timo van der Eng

Bevroren

Omdat Márquez (foto boven) op de sanctielijst staat mag hij niet naar de VS reizen. Ook zijn zijn tegoeden in Noord-Amerika bevroren en mogen Amerikanen geen zaken met hem doen. Vanwege zijn mogelijke banden met het drugskartel van Flores (foto onder) probeert de FIFA de Mexicaanse routinier zoveel mogelijk buiten te sluiten. Hij geeft dan ook nauwelijks interviews, en als dat al gebeurt, dan mag dat niet voor het bord plaatsvinden waarop sponsoren staan als Coca Cola, Visa en McDonald’s. De FIFA en hoofdsponsor Budweiser hebben bepaald dat Márquez, die in Mexico ook wel liefkozend “El Kaiser” wordt genoemd, geen Man of the match mag worden.

Middenkader

Rafael Márquez werd in augustus vorig jaar samen met 20 anderen en 42 bedrijven op de zwarte lijst van de VS geplaatst. Ze zouden allemaal deel uit maken of betrokken zijn bij de drugsorganisatie van Raúl Flores Hernández. De voetballer zou via zijn sportscholen en zijn voetbalschool Escuela de Futbol Rafael Marquez zakelijke banden onderhouden met de drugsbaron. Flores wordt omschreven als een aalgladde crimineel uit het middenkader. Officieel wordt hij verdacht van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

El Chapo

Volgens Mike Vigil, voormalig hoofd internationale operaties van de DEA (de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration), is Flores sinds het einde van de jaren 80 actief in het criminele milieu. Kenmerkend voor Flores is dat zijn organisatie voor verschillende andere drugskartels werkt. De drugsbaas begon zijn carrière in de onderwereld bij het Sinaloa-kartel, dat toen nog werd geleid door Joaquin “El Chapo” Guzman. In 2004 volgde hij de leiders van het Beltran Leyva-drugskartel die zich losmaakten van de Sinaloa-organisatie. Toch bleef hij ook contacten onderhouden met het kartel van El Chapo.

El Mencho

Nadat de Beltran Leyva-broers waren gearresteerd of doodgeschoten, knoopte Flores banden aan met Nemesio Oseguera Cervantes, beter bekend als El Mencho. Die was inmiddels opgeklommen tot absolute leider van het CJNG-kartel. El Mencho is inmiddels de meest gezochte drugsbaas van Mexico. Volgens eerdergenoemde Mike Vigil was Flores nuttig voor El Mencho, omdat hij geld kon witwassen en inlichtingen kon verstrekken over het Sinaloa-kartel.

Banden

Hieronder een diagram van personen die banden zouden hebben met de organisatie van Flores. Het is gepubliceerd door het Amerikaans Ministerie van Justitie. Op de derde rij helemaal rechts staat Rafael Márquez.  (Tekst loopt door onder de foto.)

Aanvoerdersband

Márquez viel zondag in het door Mexico gewonnen groepsduel tegen Duitsland 15 minuten voor tijd in voor oud-PSV-er Andrés Guardado. “El Kaiser”, die deze zomer stopte als voetballer bij Atlas in Guadalajara, kreeg direct de aanvoerdersband om. Hij heeft de aantijgingen van de Amerikanen steeds ontkend. Nadat bekend was geworden dat hij op de zwarte lijst van het Amerikaanse Ministerie van Financiën was geplaatst, zei hij tegen de pers: ‘Ik wijs categorisch elke verbinding met deze drugsbende en met zijn daden af. Dit is het zwaarste duel van mijn leven, maar ik ga dat winnen. Ik zal proberen alles op te helderen en weer de Rafa Márquez te zijn die jullie kennen.’