Woede bij advocaten om K. en V.

De gang van zaken rond de aanhouding in hun cel, afgelopen dinsdag, van Dick V. (foto) en Danny K. heeft de woede van hun advocaten opgewekt. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie maakte gisteren bekend dat er vijf aanhoudingen waren geweest in de zaak van een mislukte liquidatie uit 2009. Volgens de advocaten Inez Weski en Nico Meijering heeft het OM met dat persbericht op grove wijze de beperkingen geschonden, die zijn opgelegd om het onderzoek niet te storen.

Beïnvloeden

Opleggen van beperkingen betekent dat de verdachten met niemand contact mag onderhouden, ook niet via zijn advocaat, uitgezonderd zijn advocaat. Beperkingen worden opgelegd om (bijvoorbeeld) getuigen die moet worden gehoord niet te beïnvloeden.

Geschaad

Nico Meijering, advocaat van Dick V. : 'Vanwege dit persbericht weten getuigen zich gewaarschuwd waardoor de waarheidsvinding ernstig geweld wordt aangedaan. Daardoor worden de belangen van cliënt in even ernstige mate geschaad. In mij ogen heeft het OM geen enkel hard bewijs. De vermeende uitvoerders zijn nota bene eerder vrijgesproken. V. heeft groot belang heeft bij het verder kunnen aantonen van zijn onschuld.'

'Trial by media'

Advocaat Weski van Danny K. noemt het uitbrengen van het persbericht door het OM: 'Trial by media dat een objectieve berechting in gevaar kan brengen. Evenwichtig onderzoek wordt gefrustreerd. Mijn cliënt wordt met de beperkingen in feite gekneveld in diens mogelijkheden om zich tegen deze zo te zien achterhaalde en vooralsnog niet onderbouwde publiekelijk geuite beschuldigingen te verweren.'

Klacht

Meijering stelt dat het er alle schijn van heeft dat het OM 'meer belang hecht aan publiek maken van vermeende opsporingssuccessen, dan aan ongestoord onderzoek.' Hij zegt namens V. een klacht bij het College van procureurs-generaal, de leiding van het Openbaar Ministerie, neer te gaan leggen.