Woede om vonnis zaak-Jennefer

Woede bij nabestaanden van de 10-jarige Jennefer na het vonnis van de rechtbank in Rotterdam. De 27-jarige Anthony K. uit Rotterdam kreeg achttien jaar gevangenisstraf opgelegd voor voor doodslag en het plegen van seksueel misbruik. Nabestaanden vinden dat een te lichte straf. De officier van justitie had levenslang geëist. Familieleden van het meisje liepen vloekend de zaal uit.

K. is een ex-vriend van een zus van het slachtoffer. Jennefer verdween op 8 oktober 2011. Zij was ’s middags nog in de woning van de verdachte geweest om met zijn kinderen te spelen.

Na de verdwijning van het meisje had de verdachte nog verklaard dat het meisje na een ruzie naar de woning van haar vader was vertrokken. Het meisje kwam nooit bij haar vader aan. Nadat buurtonderzoek niets had opgeleverd, gaf de politie in Rotterdam een Ambert Alert uit. In de vroege ochtend van 10 oktober werd het meisje dood gevonden in het huis van K. De rechtbank acht bewezen dat de 27-jarige man hiervoor verantwoordelijk is.

De verdachte heeft ontkend het meisje te hebben misbruikt.

De rechtbank heeft doodslag bewezen geacht en ook het seksueel misbruik van het meisje, maar niet dat het meisje door K. is gedood om te verhullen dat hij haar seksueel heeft misbruikt (zogenoemde gekwalificeerde doodslag). Op grond van de wet kan voor deze feiten een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar worden opgelegd. De opgelegde straf is daarom lager dan het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank houdt naast de ernst van de feiten ook rekening met de persoon van de verdachte. De dader heeft niet meegewerkt aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Daarom kon niet worden vastgesteld of hij leed aan een psychische stoornis toen hij de feiten pleegde. Om die reden kon geen tbs-maatregel worden opgelegd. Het Pieter Baan Centrum vermoedt wel dat de verdachte zwakbegaafd is. De rechtbank houdt daar ook rekening mee.

Of het OM in hoger beroep gaat is nog niet duidelijk.

Lees het vonnis.

Zie ook:

Levenslang geëist tegen Anthony K. 

Optreden politie kindermoorden onderzocht (UPDATE) 

‘Politie maakte fouten in zaak Jennefer’