Wolfsen bedreigd door coffeeshophouders?

De politie in Utrecht richt zich in het onderzoek naar doodsbedreigingen aan het adres van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen op drugscriminelen, aldus De Telegraaf, op basis van bronnen rond het onderzoek. Gefrustreerde coffeeshopeigenaren zouden schuilgaan achter de dreigementen. Maar of dat zo is staat allerminst vast.

Wolfsen staat sinds vorige week onder permanente bewaking. Hij krijgt dag en nacht politiebescherming, zowel op het stadhuis als bij hem thuis.

Over de precieze aard en achtergrond van de bedreigingen heeft de politie nog geen mededelingen gedaan. Het korps gaf al wel aan dat het onderzoek zich niet richtte op “gewone” boze burgers.

Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat een dag voor de ontvangst van de bedreigingen het faillissement van een Utrechtse coffeeshop werd uitgesproken waarbij de twee eigenaren ook persoonlijk failliet gingen. Hun zaak werd eerder dit jaar op last van de burgemeester gesloten, nadat er een overschrijding van de maximaal toegestane hoeveelheid voorraad aan softdrugs in de winkel was geconstateerd.

Hun advocaat Louis de Leon ontkent dat de twee echter met de bedreigingen te maken hebben.

De Leon in De Telegraaf: ‘Het zijn keurige mensen die momenteel wel iets anders aan hun hoofd hebben dan burgemeesters bedreigen.’

Hoe ernstig de binnengekomen dreigementen zijn, is niet duidelijk. Onlangs bleek dat de “bedreiging” van de Helmondse burgemeester, eind 2010, eigenlijk niets voorstelde. Burgmeester Fons Jacobs zat wel wekenlang “ondergedoken”.

Alle coffeeshops in de Utrechtse binnenstad worden met sluiten bedreigd. Geen van de scholen ligt op ten minste 350 meter van een middelbare school of mbo-school, zoals de regelgeving voorschrijft.