Woning tijdelijk gesloten om 5 plantjes

Burgemeesters sluiten steeds vaker en sneller woningen omdat daar drugs aanwezig was. Ook als er maar heel weinig drugs werd gevonden. Een half pakje coke kan al genoeg zijn.

0,5 gram

Dat komt naar voren uit een rondgang van NRC Handelsblad en een wetenschappelijk onderzoek. Na de vondst van bijvoorbeeld een hoeveelheid van 0,5 gram harddrugs, vijf gram softdrugs of vijf wietplanten zijn burgemeesters al overgegaan tot tijdelijk sluiten van een woning. NRC onderzocht de praktijk in de vijftien grootste gemeenten van Nederland. Een onderzoekster van de Rijksuniversiteit Groningen bekeek 217 rechtelijke uitspraken vanuit het hele land, tussen 2007 en 2016, over het sluiten van woningen.

Niet bestraft

De bevoegdheid van burgemeesters om woningen te sluiten is de laatste jaren groter geworden, dat gaat nu op grond van artikel 13b van de Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd.

Ook bij kleine hoeveelheden, of als het de eerste keer is, worden mensen uit hun huis gezet. Dat zou mensen die al in een moeilijke positie zitten nog meer in de problemen brengen. Grote criminelen worden niet geraakt.

Opvallend is dat veel zaken daarna door justitie worden geseponeerd of door de rechter niet bestraft. Als de gemeente de sluiting opheft zijn huurcontracten vaak toch al opgezegd of mensen zijn in grote geldproblemen gekomen.