‘Woningen in Osdorp voortdurend verhuurd aan criminelen’

Twee luxe appartementencomplexen in de Jan van Zutphenstraat in Amsterdam-Osdorp worden voortdurend bewoond door internationale criminelen. Dat schrijft Het Parool. Vorige week nog trof de recherche daar bij een inval een 49-jarige Britse crimineel aan met drugs, vijftien vuurwapens en munitie.

Buitenlandse criminelen

In de twee appartementencomplexen vlakbij Stadspark Osdorp, die beheerd worden door particulieren en kleinere beleggers, treft de recherche met grote regelmaat Engelse, Italiaanse, Albanese en Colombiaanse criminelen aan. Eerder dit jaar werden daar volgens Het Parool al drie zware criminelen gearresteerd.

Woningbemiddelaars

Twintig particuliere woningbemiddelaars in de stad zouden er geen probleem in zien aan malafide partijen te verhuren, zolang de huur maar betaald wordt. Een aantal van die bemiddelaars bezitten ook appartementen in de Jan van Zutphenstraat.

65.000 xtc-pillen

In juni 2018 werd een 55-jarige Nigeriaanse drugsdealer met 65.000 xtc-pillen in een woning aan de Jan van Zutphenstraat aangetroffen. Ook lagen er grote sommen geld en een nepvuurwapen in de woning.

Kilo’s coke

In oktober 2017 werd een woning in dezelfde straat dichtgetimmerd omdat de politie bij twee Albanezen twee kilo cocaïne, een halve gram heroïne en een professionele vacuümmachine aantrof. In juni 2016 liet toenmalig burgemeester Van der Laan ook al een woning in de Jan van Zutphenstraat dichttimmeren omdat er bij een Colombiaan 991 gram cocaïne, verpakkingsmaterialen, een geladen vuurwapen, contant geld en mobiele telefoons werden gevonden. In de jaren daarvoor (2011 en 2015) werden er al twee woningen gesloten wegens wietkwekerijen.

Gewurgd

In 2016 werd in een wooncomplex aan de Jan van Zutphenstraat de 35-jarige Karima Benkal Talid dood gevonden na een ruzie. Houssine M. wurgde in het trapportaal zijn schoonzus en werd dit jaar veroordeeld tot vijftien jaar cel.

Ondergedoken criminelen

In datzelfde jaar zat in een appartement in één van de twee woonblokken een Albanees ondergedoken die werd gezocht voor een liquidatie in Rotterdam. In 2010 werden na een tip van de Britse autoriteiten twee in Amsterdam ondergedoken criminelen uit Liverpool opgepakt. In de kelderbox van het appartement in de Jan van Zutphenstraat dat zij onder valse namen als safehouse gebruikten, stond een sporttas met drie machinegeweren en munitie. Volgens justitie had het duo plannen om een rivaal te liquideren.

‘Steeds hetzelfde beeld’

Arno van Leeuwen van de recherche zegt tegen de Amsterdamse krant: ‘Het beeld is steeds hetzelfde: buitenlandse beroepscriminelen wonen via malafide bemiddelaars anoniem in vooral die twee torens. De andere twee torens zijn in handen van een vastgoedbedrijf dat wel goed meewerkt bij het weren van criminelen.’