Woningen ontruimd bij plofkraak Lisse, SNS sluit geldautomaten (UPDATE)

Bij een plofkraak op een SNS-geldautomaat bij de HEMA in Lisse (Zuid-Holland) zijn zondagnacht twee daders er met onbekende buit vandoor gegaan. Bij de plofkraak in het winkelcentrum aan het Blokhuis vielen geen gewonden. Wel is er flinke schade en werden uit voorzorg twaalf woningen ontruimd. SNS heeft per direct alle circa 200 geldautomaten in HEMA-winkels gesloten.

Rond 03.00 uur kwam er een melding binnen van een plofkraak op een geldautomaat in het winkelcentrum Dorpshart in Lisse. Een buurtbewoner hoorde een harde knal en zag vervolgens twee personen vluchtten op een scooter. Zij gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Ontruimd

Uit voorzorg werden er twaalf woningen ontruimd en werd een groot deel van de omgeving afgesloten voor het onderzoek door de brandweer en het Team Explosieven Verkenning (TEV) van de politie. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse. De bewoners werden tijdelijk opgevangen op een nabijgelegen parkeerplaats.

Alle geldautomaten dicht

SNS heeft maandag besloten per direct alle geldautomaten vanwege de veiligheid van omwonenden van HEMA-vestigingen en van HEMA-ondernemers te sluiten. Volgens de bank zijn er recent weer meer gewelddadige plofkraken met gevaar voor omstanders.

De passage en de winkels aan de kant van de HEMA blijven voorlopig afgesloten voor onderzoek. De politie is op zoek naar de daders en zoekt getuigen die mogelijk iets hebben gezien.