Wraking in zaak Nikki Lawalata

De moordzaak van Nikki Lawalata, die vandaag zou beginnen bij de Rechtbank in Lelystad is verdaagd. De advocaat van verdachte Sylvana W. heeft de rechtbank gewraakt omdat die ‘vooringenomen’ zou zijn. Familie en pers konden onverrichterzake huiswaarts.


Twee rechters die vandaag aan de zaak zouden beginnen, beslisten eerder dat Sylvana in voorarrest moest worden gehouden. Die beslissing werd door het Hof in Leeuwarden tot tweemaal toe verworpen en Sylvana kwam op vrije voeten. Advocaat Geert-Iem Roos vindt dat de rechters die haar vast wilden zetten, ‘vooringenomen’ zijn en de zaak nu niet inhoudelijk mogen behandelen. Hij wil nieuwe rechters op de zaak. Op 24 april buigt de wrakingskamer zich over het verzoek.

Karaf

Nikki Lawalata werd in augustus 2013 dood aangetroffen in landelijk gebied tussen Lelystad en Almere. Sylvana W. wordt ervan verdacht haar met een glazen karaf dood te hebben geslagen, daarna te hebben gewurgd en haar lichaam te hebben verborgen. Tegen Sylvana is veel bewijs verzameld, ondermeer DNA, bloedsporen, camerabeelden en een gedeeltelijke bekentenis.

Overzicht

Een overzicht van de zaak hier.

Luister ook naar een analyse van de zaak door Crimesite verslaggever Vincent Verweij, die gisteren werd uitgezonden bij Radio Noord Holland.