Wraking in Rotterdamse Douane-zaak afgewezen

De wrakingskamer van de rechtbank in Rotterdam heeft woensdag een wrakingsverzoek in de grote drugszaak rond de verdachte douanier Gerrit G. afgewezen. De advocaat van een medeverdachte had de rechtbank gewraakt omdat bepaalde politiemensen niet kunnen worden gehoord.

Door @Wim van de Pol

Advocaten Sanne Schuurman en Louis de Leon wilden onder meer een teamleider van de politie als getuige horen om hem te bevragen over waarom informatie over zijn client uit andere zaken niet aan het dossier is toegevoegd. Er loopt een veelheid aan zaken en onderzoeken rond corruptie bij de Douane en verdachten komen in vele onderzoeken voor. De rechtbank wil deze zaken niet zomaar voegen. Er is daardoor bij de rechtbank en de advocaten geen overzicht over wat er nu precies heeft gespeeld.

Goede reden

De advocaten vinden dat de rechters onbegrijpelijk handelen en de objectieve schijn van partijdigheid hebben opgeroepen. De rechtbank zegt dat het Openbaar Ministerie verantwoordelijk is voor het samenstellen van het dossier en dat dus horen van politiemensen niet nodig is.

Maar de advocaten vinden dat uit een verhoor is gebleken dat juist deze politieman bepaalde wat er wel en niet in het dossier kwam. De wrakingskamer vindt nu dat – omdat de politieman in een aanpalend onderzoek teamleider was en niet in het onderhavige onderzoek – de rechtbank goede reden had om zijn getuigenverhoor af te wijzen.

Etentje

De verdenking In de mega-zaak Doussie rond Gerrit G. (foto links) heeft betrekking op onder meer de import van 3.400 kilo cocaïne in 2013 en 2014. Ook Andries van der H., Dennis van den B. en René F. staan terecht. Het Openbaar Ministerie heeft andere zaken waar deze verdachten bij betrokken leken te zijn separaat voor de rechter gebracht, bijvoorbeeld die rond Henk E..

Een andere zaak draait om een collega van Gerrit G. – Gertie V.. In dat onderzoek is sprake van een geheim opgenomen gesprek van douaniers tijdens een etentje. Daarin wordt gezegd dat Gerrit G. de financiën regelt.

Moorden

Alleen René F. zit vast. Hij heeft informatie gegeven over drugstransporten van Henk E. en beschuldigt E. ervan een (mislukte) moordaanslag op hem te hebben laten uitvoeren.

Vandaag verhoort de rechter-commissaris René F. als getuige over zijn contacten met politiemensen. F. heeft al aangekondigd een stevig boekje open te zullen doen over zijn kennis hierover en over strafbare feiten rond de cocaïnesmokkel in de Rotterdamse haven.

De vraag is of hij ook al praten over moorden en moordaanslagen die hebben plaatsgevonden, zoals de vergismoord op Rob Zweekhorst en de moord op Rinus Moerer.

Lees hier veel meer over Gertie V. en Gerrit G.:

Getuigen: douanier bang en bedreigd

‘Oh dat weten jullie dus ook al’