Voorzitter Zwolse rechtbank van strafzaak afgehaald

De voorzitter van een strafkamer van de Zwolse rechtbank mag een witwaszaak niet verder behandelen. De wrakingskamer heeft een verzoek van advocaat Yehudi Moszkowicz toegewezen. Rechter Arco Jordaans hield hardnekkig vol ter zitting iets te hebben gezegd terwijl uit video-opnamen was gebleken dat dit niet waar was.

Verplichte zin

De Zwolse wrakingskamer vindt met Moszkowicz dat Jordaans hiermee de schijn van partijdigheid heeft gewekt. In een regiezitting in de zaak tegen een oud-ABN AMRO-bankier die ervan wordt verdacht miljoenen te hebben witgewassen voor drugscriminelen vergat de voorzitter op 18 juni de volgende (volgens de wet verplichte) zin uit te spreken: ‘Het onderzoek ter terechtzitting voor het overige wordt geschorst voor onbepaalde tijd’.

Niet juist

Het was niet gezegd maar die zin belandde wel in het proces-verbaal van de zitting.

Het gaat er nu om dat Jordaans bleef vasthouden aan de juistheid van het proces-verbaal van de zitting. Dit vindt de wrakingskamer niet juist en daarom is de schijn van partijdigheid gewekt, te meer omdat advocaat Moszkowicz in een e-mail de voorzitter uitdrukkelijk heeft gewezen op de onjuistheden in het proces-verbaal en hem vroeg om het proces-verbaal op die onderdelen aan te passen. Hij voegde video-opnamen die de fout aantoonden bij. Jordaans wees dat af en zei te blijven bij de juistheid van het proces-verbaal.

Het wrakingsverzoek tegen de twee andere rechters van de zaak is afgewezen.

Lees meer over de achtergrond van de kwestie:

Soap bij rechtbank Zwolle krijgt vervolg