Wrakingskamer bijeen over Lawalata

De wrakingskamer van de rechtbank in Lelystad buigt zich vanmiddag over de vraag of er nieuwe rechters moeten komen in de moordzaak van Nikki Lawalata. Dat bevestigt de rechtbank desgevraagd tegenover Crimesite. De advocaat van verdachte Sylvana W. had de rechtbank gewraakt omdat die ‘vooringenomen’ zou zijn.

De rechtszaak over de moord op Nikki Lawalata zou tien dagen geleden beginnen bij de Rechtbank in Lelystad, maar werd verdaagd. Advocaat Geert-Iem Roos eiste dat twee van de drie rechters vervangen zouden worden. De twee beslisten eerder dat Sylvana in voorarrest moest worden gehouden. Die beslissing werd door het Hof in Leeuwarden tot tweemaal toe verworpen en Sylvana kwam op vrije voeten. Advocaat Roos vindt dat de rechters die haar vast wilden zetten, ‘vooringenomen’ zijn en de zaak nu niet inhoudelijk mogen behandelen. De rechters zelf vinden dat ze dat wel kunnen doen, omdat hun beslissingen over de voorlopige hechtenis geen invloed op hun inhoudelijk oordeel zouden hebben.

Sylvana

Nikki Lawalata werd in augustus 2013 dood aangetroffen, iets buiten Lelystad. Sylvana W. wordt ervan verdacht haar met een glazen karaf dood te hebben geslagen, daarna te hebben gewurgd en haar lichaam te hebben verborgen. Nikki’s vriend werd er aanvankelijk van verdacht iets met de zaak te maken te hebben, maar kreeg onlangs te horen dat hij niet langer verdachte is. Er is geen enkel bewijs tegen hem gevonden. Tegen Sylvana daarentegen is veel bewijs verzameld, ondermeer DNA, bloedsporen, camerabeelden en een gedeeltelijke bekentenis.

Overzicht

Een overzicht van de zaak hier. Luister ook naar een analyse van de zaak die eerder werd uitgezonden bij Radio Noord Holland.

De uitspraak van de wrakingskamer is over twee weken.