‘Miljoenen witgewassen met bitcoins’

De politie-eenheid Midden-Nederland heeft in een lopend witwasonderzoek dinsdag op diverse locaties in en rond Rotterdam doorzoekingen verricht. Het gaat om witwassen middels bitcoins ter waarde van miljoenen euro’s, aldus het Openbaar Ministerie in Utrecht.

Anonimiteit

In totaal zijn zes mensen aangehouden waarvan twee in Malta en Letland. Het onderzoek, onder andere naar de financiële transacties, zal nog geruime tijd duren. Naar verwachting zal een aantal verdachten op vrijdag 2 oktober worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht. Het onderzoek is begonnen nadat de politie signalen had gekregen dat er een omvangrijke handel in bitcoins plaatsvond waarbij de verdachten contant geld leverden voor bitcoins en tegen een hoog commissietarief volledige anonimiteit garandeerden. Dat bood de mogelijkheid crimineel geld wit te wassen,

Ruilmiddel

Het is al langer bekend dat bitcoins ook worden gebruikt als betaalmiddel in het criminele circuit. Zo wordt het digitale ruilmiddel gebruikt voor de aankoop van verboden goederen, zoals drugs, wapens en identiteitsbewijzen, op ondergrondse verkoopsites. Uit het onderzoek ontstond een verdenking tegen drie Nederlanders. Het vermoeden is dat zij zo miljoenen euro’s hebben witgewassen. De betreffende rekeningen zijn gisteren zo veel als mogelijk bevroren.

Wapens

De doorzoekingen vonden gisteren onder andere plaats in woningen in Rotterdam. Er werden computers, drugs, wapens en administratie in beslag genomen. Ook werden daar drie personen aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel, een 23-jarige man uit Rotterdam en een 20-jarige man uit de regio Rotterdam. Gistermiddag is nog een vierde verdachte aangehouden in zijn woning in Capelle aan den IJssel. Het onderzoek naar de financiële transacties en geldstromen zal worden voortgezet en zal nog geruime tijd in beslag nemen. Het functioneel parket levert hierbij een bijdrage met kennis en expertise.

Traceren

Bitcoins zijn een elektronisch ruilmiddel dat via een online netwerk wordt verhandeld. Omdat er geen centrale administratie is, kan de overheid de waarde van bitcoins niet beïnvloeden. Het idee dat de eigendom en handel in bitcoins anoniem is, is echter een misvatting, aldus het Openbaar Ministerie. Transacties met bitcoins en informatie over de betrokken accounts zijn wel te traceren. Wanneer bitcoins worden gebruikt voor criminele activiteiten, zoals in dit onderzoek naar witwassen, is dit op te sporen en aan te pakken.

Alle berichten over criminaliteit met bitcoins.