Wurgmoord: dramatisch undercover-scenario

In het onderzoek naar een moord uit 2010 heeft de recherche een dramatisch undercover-scenario geschreven dat een bekentenis opleverde. De echtgenoot van de vermoorde Heidy Goedhart uit Kaatsheuvel kwam op vrije voeten maar ging in 2014 toch naar binnen. Of de bekentenis voldoende is moet blijken.

Sneeuw

Wim S. zegt dat hij sliep op het moment dat zijn vrouw thuiskwam. Hij zei wakker te zijn geworden van lawaai in huis. Hij stond op en constateerde dat het huis overhoop was gehaald en dat buiten zijn vrouw gewurgd in de sneeuw lag. S. belde de politie. Sindsdien heeft hij in zijn verklaringen volgehouden dat hij niets te maken had met de dood van zijn vrouw.

Taxi

De politie geloofde hem echter niet. Hij is de hoofdverdachte en wordt in 2011 ook aangehouden maar wegens gebrek aan bewijs na enkele maanden weer op vrije voeten gesteld. Justitie en politie zijn zodanig overtuigd van zijn schuld dat ze een ingewikkeld en jaren lopend undercover-traject op S. inzetten dat eind september 2014 de climax bereikte. Toen bekende S. tegenover een undercover huilend in een Spaanse taxi zijn schuld.

Fiets

Het plan is dat twee undercoveragenten, Joep en Katja, contact moeten maken met S.. Joep rijdt medio 2013 met zijn fiets tegen S.’ geparkeerde auto en veroorzaakt forse schade. Hij betaalt en blijft zodanig contact houden met S. dat er een vriendschap ontstaat. S. is ICT’er en zit financieel in de problemen. Joep bezorgt hem klussen. Er wordt zelfs een compleet bedrijf in scene gezet dat Wim S. uiteindelijk een baan aanbiedt. Om een arbeidscontract rond te maken vliegt hij op 17 september 2014 met undercoveragent Joep naar het Spaanse Marbella voor een nep-sollicitatie-gesprek.

Vrouw

De avond voor het gesprek vertelt Joep aan de bar in een emotionele bui dat hij in grote problemen zit omdat zijn vrouw erachter is gekomen dat hij in Duitsland een vrouw heeft doodgereden. Joep vertelt dat zijn vrouw van hem honderdduizend euro eist voor geheimhouding. Tijdens het sollicitatiegesprek zegt de zogenaamde werkgever dat hij te weten is gekomen dat Wim S. zijn vrouw heeft vermoord. Nadat S. ontkent heeft en gezegd heeft dat hij alleen verdachte was, komt de nieuwe baas met een voorstel. Indien Wim S. bekent krijgt hij een vals alibi en een baan. Maar Wim S. blijft ontkennen. Na afloop van het gesprek barst S. in de taxi in huilen uit en zegt ‘Ik heb het gedaan.’ Joep klimt naar de achterbank om Wim S. te troosten en samen huilen de mannen uit. Twee weken later komt een arrestatieteam S. ophalen.

Inmiddels heeft Wim S. zijn bekentenis weer ingetrokken en zegt hij erin te zijn geluisd. Woensdag hoort de rechtbank undercoveragenten Katja en Joep. De zaak gaat in oktober verder.

Zie meer bij Omroep Brabant.