‘Wurgspoor kwam mogelijk door wilde vrijpartij’

Een paar blauwe plekken misschien, gevolg van een wat hardhandig intiem samenzijn eerder die dag. Maar geen verwurging. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops is er geen enkel bewijs dat topmilitair Van Aalst uit Petten zijn vrouw tijdens een echtelijke ruzie zwaar lichamelijk heeft mishandeld. Maar door haar beschuldigingen dreigt Van Aalsts carrière – hij was in beeld als bevelhebber van de Karel Doorman- nu te ontsporen, zegt Knoops.

Door @Silvan Schoonhoven

Justitie denkt dat de geschorste chef-staf in Afghanistan wel degelijk zijn echtgenote heeft aangevallen. De officier van justitie eist 150 uur werkstraf en één maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens haar staat vast dat de kolonel geprobeerd heeft zijn vrouw de keel dicht te knijpen en was dat niet de eerste keer. Hij zou zijn stiefkinderen ook een paar keer bij de nek hebben vastgegrepen. ,,Hij pakt gewoon altijd iedereen bij de keel’’, had zijn stiefzoon bij de politie verklaard.

Geleend uniform

Van Aalst verscheen gisteren in uniform voor de militaire rechtbank in Arnhem. Een geleend uniform, want hij zegt dat hij het echtelijk huis niet meer in mag. In alle toonaarden ontkent hij dat hij vrouw of kinderen een haar heeft gekrenkt. Tijdens de ruzie had hij haar alleen van zich af geduwd omdat ze al tierend op hem af stormde. De ruzie ging over de vraag of hij nou wel of niet een liefje had gehad in het Nederlandse kamp in de Afghaanse hoofdstad Kabul. ,,Natuurlijk ging mijn hart tekeer’’, zei de militair. ,,Maar ik wist dat ik de zaak juist moest de-escaleren.’’

De verhalen over wurging en mishandeling zijn doelbewust op elkaar afgestemd en aangedikt, betoogde Knoops. De vrouw zou haar ex willen vernietigen en uit zijn op een schadevergoeding van de marine. De advocaat kwam op de proppen met een brief van haar moeder die verklaarde dat haar dochter vaker op die manier te werk zou zijn gegaan.

Maar, vroeg de rechter, waarom zouden de kinderen glashard liegen over hun stiefvader? En als Van Aalst alleen een afwerend gebaar had gemaakt, waar komen die wonden in de hals dan vandaan?

Het slachtoffer zelf ontkent het scenario dat ze het gevolg zijn van een ruwe vrijpartij. Volgens haar was er al lang geen sprake meer van seksueel contact. Ze had net twee amputaties ondergaan vanwege borstkanker en meende dat haar man haar niet meer aantrekkelijk vond.

Uitspraak over twee weken.