Elf jaar voor xtc-producent

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag elf jaar celstraf opgelegd aan Theo van den E. (47). De groep van Van den E. maakte zich tussen 2004 en 2007 schuldig aan productie, handel in xtc, bodemverontreiniging door drugsafval te lozen, witwassen en leiding geven aan een criminele organisatie. De straf voor van Van de E. is nu hoger dan bij de rechtbank en gelijk aan de eis. De rechtbank kwam tot tien jaar cel.

Dat komt omdat het hof anders dan de rechtbank geen strafvermindering heeft toegepast voor het ten onrechte niet vernietigen van een vertrouwelijk tapgesprek tussen Van den E. en zijn advocaat. 

Het hof vindt wel dat de communicatie tussen verdachte en advocaat geheim moet blijven maar in deze zaak hoeven er, aldus het hof, geen consequenties te zijn omdat de politie niet ‘opzettelijk’ in strijd met de wet heeft gehandeld en de verdachte in dit geval ook geen daadwerkelijk nadeel hiervan heeft gehad.

De verdediging beweerde dat de politie onrechtmatig heeft gehandeld door onder andere een bodemmonster te manipuleren en de rechter-commissaris opzettelijk te misleiden. Deze onrechtmatigheden zijn volgens het hof echter niet komen vast te staan.

Van den E. had 242.000 xtc-pillen voorhanden en beschikte over laboratoria.

Het hof rekent de Van de E. zwaar aan dat het ging om grootschalige productie van MDMA (de grondstof voor xtc) en amfetamine (speed) in Nederland en België waar hij de leidende rol in had. Ook heeft hij zich niets aangetrokken van de milieuschade die ontstaat door het lozen van de afvalstoffen en werd hij al veroordeeld voor de productie en uitvoer van xtc in 2001.

Van den E. is aangehouden op 13 maart 2007. De zaak kwam al aan het rollen in mei 2006 toen een medeverdachte aceton loosde bij de McDondalds in Best en op heterdaad werd betrapt. Deze manegehouder kreeg een lagere straf. 

Tegen Van den E. loopt nog een ontnemingsprocedure met als inzet 8,3 miljoen euro. In totaal eist het OM van vijf bendeleden 37 miljoen euro.

Hier is het arrest.