Xtc-bende Herman du Bois voor de rechter

Vanaf volgende week staan dertien verdachten terecht voor de rechtbank in Zutphen. Ze worden verdacht van productie en verwerking van MDMA, een grondstof van xtc. Een van de verdachten is Herman du Bois, die zeven jaar onterecht heeft vastgezeten voor de Puttense moordzaak. Ook zijn twee zonen zijn verdachten.

Door Timo van der Eng

Het onderzoek naar de xtc-bende heeft de naam Zilver en begon in november 2013 toen een vrachtwagen uit België een grote partij chemicaliën afleverde bij een drugslaboratorium in Borculo (foto). Die vrachtwagen stond onder observatie van de Belgische politie, die de Nederlandse collega’s inseinde, waardoor het MDMA-laboratorium werd ontdekt.

Honderdduizenden pillen

Zilver leidde naar verschillende locaties in Nederland. In zeven verschillende plaatsen, waaronder Middelie, Zeewolde, Kockengen en Putten, werden laboratoria, productie-units en loodsen voor opslag aangetroffen. In totaal werden er tientallen kilo’s MDMA ontdekt, goed voor honderdduizenden pillen. Een deel van de MDMA zou volgens het Openbaar Ministerie bedoeld zijn geweest voor de export.

CD-rekken

Het OM vervolgt in totaal dertien verdachten voor betrokkenheid bij deze zaak. De hoofdverdachte is de 42-jarige Yaron A. (foto boven) uit Zwaag. A. is eerder veroordeeld voor handel in xtc. Zo werd hij in 2007 in hoger beroep veroordeeld tot elf jaar cel en moest hij bijna elf miljoen euro betalen aan de Nederlandse staat. Hij had, als leider van een 10-koppige bende, zo’n 4,5 miljoen xtc-pillen gesmokkeld naar onder andere de VS en Australië. De xtc die voor de VS was bestemd, was verstopt in potplanten en CD-rekken. De pillen voor Australië zaten  verstopt in kroonluchters.

Yaron A. zit momenteel alweer vast voor een andere drugszaak.

Herman du Bois & Zn

Herman du Bois (foto rechts) werd in juli 2014 aangehouden na een inval in een loods aan de Matseweg in Putten. Daar lagen grondstoffen voor xtc-pillen. Du Bois was al eerder op de radar geweest van de rechercheurs van Zilver. Hij was gezien bij andere opslaglocaties en zou verschillende keren vrachtwagens hebben bestuurd met chemicaliën. Tijdens de politieverhoren verklaarde Du Bois dat hij er in was geluisd. Hij had geen idee wat de lading was van de vrachtwagen waarin hij reed.

Bij een zoon van Du Bois werd door de politie een grote hoeveelheid MDMA gevonden, ter waarde van 1,5 miljoen euro.

Niets mee te maken

Yaron A. heeft tijdens een regiezitting, nu alweer bijna een jaar geleden, tegenover de rechtbank verklaard dat Herman du Bois nooit voor hem zou hebben gewerkt.

Zittingen

De zittingen in zake Zilver duren van 5 tot en met 22 september. Yaron A. staat op 5, 6 en 7 september terecht, samen met W. van de P., een 47-jarige man uit Hilversum. Herman du Bois en zijn zoon staan 9 en 12 september voor het hekje. De andere zoon Du Bois op 21 september.

Zes van de dertien verdachten wordt onder andere deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Geen enkele verdachte zit in voorlopige hechtenis.

Eerdere berichten hier en hier.