‘XTC-handel via beveiligd netwerk’

In april van dit jaar werd een groep verdachten uit de provincies Groningen en Drenthe aangehouden voor grootschalige productie en verkoop van XTC. Daarvoor maakten ze gebruik van een verborgen website Silk Road, een soort marktplaats voor wapens en drugs. Dat schrijft Mick van Wely vrijdag.

Onder de zeven verdachten was er een die voor de productie zorgde. Dat gebeurde in Westerbork. Volgens hoofdverdachte Van G. zijn er zeker 200.000 pillen geproduceerd, zo schrijft Mick van Wely.

De pillen gingen de hele wereld over, maar Duitsland was het belangrijkste afzetgebied. Voor justitie was het moeilijk om de XTC-handel op het spoor te komen. De verdachten zouden namelijk gebruik hebben gemaakt van het internetnetwerk TOR. Via dat netwerk zijn de IP-adressen van de gebruikte computers niet te traceren. Dat netwerk werd ook bekend tijdens de behandeling van de Amsterdamse zedenzaak tegen Robert M.

De betaling van de XTC zou met ‘bitcoins’, een virtueel betaalmiddel, zijn gegaan. Die coins zouden omgewisseld kunnen worden voor cash geld. Enkele verdachten zouden inmiddels bekend hebben dat er gebruik werd gemaakt van het beveiligde netwerk, aldus misdaadjournalist Mick van Wely.