Xtc-laboratorium Schiedam ontmanteld

Zaterdagmiddag heeft de Nationale Recherche in Schiedam een xtc-fabriek ontmanteld. In een loods op een bedrijventerrein troffen de rechercheurs een moderne tabletteermachine voor de productie van xtc aan. De installatie had een capaciteit van 100.000 pillen met MDMA per uur. In plastic zakken en een emmertje zaten zo’n 110.000 drugstabletten. In een keuken in de loods stond een vat met 56 kilo MDMA, de grondstof van xtc-pillen. Een kilo MDMA is goed voor 3000 pillen.

Het Openbaar Ministerie heeft gezegd dat het lab ook op zaterdag is ontdekt. Het was waarschijnlijk een tip die heeft geleid tot de vangst.

In Nederland worden xtc-pillen verkocht voor ongeveer tweeënhalf tot drie euro per stuk. In het buitenland kosten de drugs een veelvoud. De totale waarde van de in beslag genomen xtc is meer dan een miljoen euro.

Naast de xtc ontdekte de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) ook nog 15.000 joints. Het gaat vermoedelijk om de handelsvoorraad van een coffeeshop.

Er zijn twee Aziatische mannen aangehouden.