‘XTC moet legaal worden’

Politieke partij GroenLinks wil dat xtc gelegaliseerd wordt. Dat zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg in de Volkskrant. ‘De regering hoeft niet zelf de pillen te draaien, maar de overheid moet wel de regie willen nemen.’

GroenLinks is daarmee de eerste politieke partij die de populaire uitgaansdrug wil legaliseren. Buitenweg wil een systeem waarbij de productie onder overheidscontrole staat, waardoor de kwaliteit van de pillen gewaarborgd is. ‘Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen.’, aldus Buitenweg in de Volkskrant.

Ook vanuit PvdA-kring wordt gepleit voor veranderingen in het drugsbeleid. De Bredase burgemeester Paul Depla zegt in de krant:

Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat de deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol.

GroenLinks wil dat ons land het voortouw neemt bij de herziening van VN-verdragen over drugs.

We moeten eerlijk bekijken wat die verdragen ons hebben opgeleverd. Vermindering van gebruik? Vermindering van misdaad? Ik denk van niet.

Het kabinet wil nog niet zover gaan dat xtc wordt gelegaliseerd. Er komt eerst een proef met legale wietteelt in zes tot tien gemeenten.