Schimmige xtc-moord voor de rechter UPDATE

{jcomments on}De rechtbank in Den Bosch komt pas in maart 2011 toe aan de inhoudelijke behandeling van de moord op Mo Yacoubi op 8 oktober 2002. Achter die moord schuilt een schimmig conflict in de Brabantse onderwereld. In 2009 stapte iemand naar de politie nadat de verdachte Johan S. over de moord had gesproken na het bekijken van een uitzending van Opsporing Verzocht samen met zijn toenmalige vriendin.

 

Later stelde de politie vast dat DNA van S. op een sigarettenpeuk op de plaats delict was aangetroffen. In april 2009 is S. aangehouden in de gevangenis van Heerhugowaard waar hij een straf uitzat voor gewapende overvallen.

Yakoubi werd doodgeschoten gevonden op de parkeerplaats van visvijver Ekkersweijer in Son en Breugel.

De Misdaadjournalist schrijft dat ook een mogelijke opdrachtgever is aangehouden: Louis S. uit Geldrop. Hij zou een relatie zijn van Janus van W. de Eindhovenaar die nu in België wordt berecht in een grote drugszaak. Het Openbaar Ministerie zegt dat de moord op Mo Yakoubi voortkomt uit een conflict in het Eindhovense milieu. Maar of daarmee gezegd is dat groep van Janus van W. verband houdt met de moord is helemaal niet duidelijk.

Er speelde ten tijde van de moord een conflict rond Yakoubi, in de West-Brabantse onderwereld, niet in Eindhoven. Yakoubi had een conflict met een West-Brabander wiens naam grote gelijkenis vertoont met die van Janus van W.. Dat conflict draaide in 2002 om 5000 liter bmk, een grondstof voor amfetamine en xtc. Dagblad Brabants Nieuwsblad/ De Stem heeft hier indertijd over geschreven.

Bmk en pmk is relatief veel duurder dan xtc zelf omdat het van ver moet komen, meestal uit China. 

De pillenproducent zou de bmk hebben betrokken van een figuur uit Sint Willebrord die het spul weer van Chinezen uit Rotterdam had afgenomen. De rol van Yakoubi in het xtc-milieu was het opzetten van laboratoria. Hij nam nam bmk af en leverde pillen maar kreeg vervolgens ruzie met de West-Brabander. Die had op zijn beurt ook weer ruzie met de man uit Sint Willebrord en de Chinezen over betalingen. Dat alles leidde tot een bijeenkomst in een wegrestaurant met alle partijen, waar de heren met rode hoofden uit elkaar gingen.

Dat was niet lang voor de dood van Yakoubi.

BN/ De Stem schrijft dat Yakoubi zelf een flink aantal liters bmk in het Eindhovense aan de man had proberen te brengen, ook kort voor zijn dood. Ook dat zou met de dood van Mo Y. te maken kunnen hebben.

Dinsdag was er een regiezitting bij de rechtbank in Den Bosch. Er moeten nog een aantal bedreigde getuigen bij de rechter-commissaris worden gehoord. De inhoudelijke zitting is in maart 2011.    

Lees ook: “Godfather” van het Zuiden voor rechter