Xtc-peetvader vrijgesproken in drugszaak

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft woensdag de Rotterdammer Ton van D. (69) vrijgesproken van betrokkenheid bij de grootschalige productie van amfetamine, xtc en GHB. De rechtbank veroordeelde Juriaan M., Sylvester V. en Koen S. tot acht jaar cel.

Door @Wim van de Pol

Op 13 december 2011 deed de politie een inval in een loods in Brecht, bij Antwerpen, waar een groot laboratorium in bedrijf bleek te zijn. In dat lab werd onder meer apaan  bewerkt zodat er amfetamine en xtc van kon worden gemaakt. Uit onderzoek bleek dat de groep betrokken  criminelen chemicaliën uit China naar Oost-Europa lieten komen en vandaar naar België lieten vervoeren.

Grondstoffen

De loods was gehuurd door zakenman de Belg Koen S., een zakenman uit Kapellen die aan de politie vertelde dat hij in opdracht werkte van de Nederlanders “Jerry” M. en Sylvester V.. Hij wees Ton van D. aan als de ‘chemicus’ die in China had geleerd hoe hij grondstoffen moest verwerken tot drugs. De groep zou in een periode in 2011 meer dan 1 miljoen euro hebben verdiend met de productie van xtc, amfetamines en GHB.

Onvoldoende bewijs

In december 2012 werd Van D. op de luchthaven Schiphol aangehouden. In 2013 trok Koen S. zijn eerdere verklaring gedeeltelijk weer in. De rechtbank vond dat er tegen drie verdachten voldoende bewijs was maar dat tegen Ton van D. onvoldoende bewijs voorhanden was om hem te veroordelen. Het parket heeft beroep aangetekend tegen deze vrijspraak.

Endstra

Van D. slaagde er in tussen 1990 en 1992 met Amsterdammer Ronald van E. en de Belgische “chemicus” Danny Leclerc in om als één van de eersten op zeer grote schaal xtc-pillen te produceren, die ook werden geëxporteerd naar onder meer het Verenigd Koninkrijk en België. De twee werden hiervoor in 1994 tot lange celstraffen veroordeeld. Volgens de FIOD zetten ze honderden miljoenen guldens om. Dat geld werd deels belegd via de criminele onroerend goed-handelaar Willem Endstra.

Nepagenten

Danny Leclerc onttrok zich snel na zijn arrestatie in 1992 aan zijn detentie door onder te duiken na een begrafenis. Ton van D. werd in juni 1992 uit de Bijlmerbajes gehaald door twee nepagenten. Leclere ging na zijn ontsnapping pillen maken voor Stanley Hillis, Jan Femer en Mink Kok maar hij werd in mei 1993 geliquideerd. In augustus 1993 werd Van D. aangehouden in Antwerpen door een speciaal team van de BOB. Zijn advocaat deed naderhand aangifte van moord omdat er zonder aanleiding geschoten zou zijn, onder meer op de benzinetank van zijn auto. Na zijn veroordeling in de xtc-zaak werd Van D. niet meer veroordeeld in grote zaken.

Beleggingen

Na een mislukte moordaanslag op zijn voormalige partner Ronald van E. – in december 2000 – onderhandelde hij verschillende malen met Willem Endstra en andere Amsterdamse criminelen over beleggingen die hij bij Endstra had gedaan (zie meer hierover in het boek De Liquidatiedossiers). Lees in het boek Fred en de Wet hoe figuren als Willem Endstra, Sam Klepper, Stanley Hillis en Mink Kok nooit in verband met drugs- of xtc-handel werden vervolgd.