Xtc-smokkel door Turkse Amsterdammers

Een groep rond de in april geliquideerde Baris Önder smokkelde honderdduizenden pillen naar Turkije. Dat blijkt uit stukken van de Landelijke Recherche, in bezit van De Telegraaf. Rechercheurs voerden vorig jaar in het geheim gesprekken met getuigen over de xtc-smokkel en een moord in Istanbul.

Sapodilla

In stukken uit het onderzoek Sapodilla staat dat zeker 360.000 xtc-pillen naar Turkije gingen.Dat gebeurde vanuit Bulgarije en Nederland: per vliegtuig, auto, vrachtauto, caravan en individuele reizigers.

Vals paspoort

Twee hoofdverdachten in het onderzoek zijn Murat Garki en Baris Önder. Zij zijn in december en april doodgeschoten in Amsterdam. Een derde verdachte is de Turk Ersin K.. De politie in Nederland pakte hem begin vorig jaar op omdat hij in het bezit bleek te zijn van een vals paspoort.

Weggetipt

De drie  werden gezamenlijk verdacht van de moord op een drugshandelaar in Istanbul in juli 2013, Zuhuri Sahin. Zuhuri Sahin zou een partij van 60.000 pillen hebben “weggetipt” bij de politie. Na deze inbeslagname onderschepte de Turkse politie nog een partij van 300.000 xtc-pillen.

Overgeplaatst

Önder en Garki stonden op de nominatie te worden uitgeleverd aan Turkije voor deze moord, maar mochten de uitlevering in vrijheid afwachten. Ersin K. zal waarschijnlijk worden uitgeleverd. Eerder meldde De Telegraaf dat er een aanslag op K. zou zijn gepland in de gevangenis in Nieuwegein. K. is overgeplaatst. Een derde liquidatie binnen de groep leek voorkomen te zijn.

Mogelijkheid

Erwin K. en Atilla Önder zaten tot 2013 samen vast in een gevangenis in Istanbul en dat leidde tot een vriendschap tussen K. en Baris Önder en Garki, aldus De Telegraaf. De politie in Amsterdam onderzoekt de mogelijkheid dat de liquidatie van Baris Önder een wraakactie is voor de moord op Zuhuri Sahin in Istanbul.

Zie ook:

‘Baris Önder verdacht van Turkse moord’

De laatste liquidatie in een serie

Baris Önder geliquideerd in Amsterdam (UPDATE, VIDEO)