Xtc-veteraan vast in B-NL onderzoek (UPDATE3)

In een groot Belgisch-Nederlands drugs onderzoek zijn 19 verdachten zijn aangehouden, onder wie vijf Nederlanders. Onder hen is de eerder voor xtc-handel veroordeelde Willeborder John H.. Het onderzoek is gedaan door het landelijk parket en dat van Belgisch-Limburg.

John H.

Er zijn verdachten uit Roosendaal, Oudenbosch, Sprundel, Raamsdonksveer en Sint Willebrord aangehouden. De afgelopen dagen zijn er tien invallen in de provincie Noord-Brabant geweest en negen in België. De huiszoekingen in België vonden plaats in Neerpelt, Lommel, Brecht, Hoogstraten, Borsbeek, Ravels, Nijlen, Baarle-Hertog, Tessenderlo, Gent, Deinze, Lubbeek, Geel, Brasschaat, Antwerpen en Deurne. In Nederland viel de politie binnen in: Casteren, Sint Willebrord, Raamsdonkveer, Roosendaal, Oudenbosch, Weert, Biest en Sprundel.

Een van de verdachten is Willeborder John H. (60), die leiding zou hebben gegeven aan het netwerk. Er zitten nu nog 13 mensen vast.

Amfetamine

In België zijn bij de doorzoekingen enkele handvuurwapens en verboden wapens inbeslaggenomen, en minstens twee voertuigen voorzien van een bergplaats, computers, telefoons en contant geld. In Nederland zijn 1,5 kilo amfetamine, een geweer met demper, wiet(stekken), computers, telefoons, documenten, 0,5 kilo springstof en contant geld inbeslaggenomen.

John H. blijkt op 20 december 2017 op heterdaad in Scheveningen te zijn aangehouden bij een transactie van 50 kilo cocaïne, in het kader van een diepgaande infiltratieoperatie. Hierbij werden nog 7 andere personen aangehouden en is uiteindelijk 56 kilo cocaïne in beslag genomen.

De advocaat van John H., Louis de Leon, zegt in een eerste reactie:

Voor iedere buitenstaander zal het meteen duidelijk zijn dat hier sprake is geweest van uitlokking.

Uitlokking door infiltranten is in Nederland een verboden opsporingsmethode.

De oud-onderwijzer H. is 2003 veroordeeld in het zogeheten York-onderzoek tot 11 jaar cel voor handel in synthetische drugs.

Drugslabs

Gedurende het onderzoek naar John H. zijn er in Nederland in de plaatsen Zeeland, Nispen, Waspik en Uden loodsen aangetroffen waar chemische producten werden opgeslagen om vermoedelijk amfetamine en xtc te produceren, waar deze producten vervaardigd werden of waar cocaïne werd gewassen. In de loods in Zeeland werd 52.280 liter afval aangetroffen van de productie van synthetische drugs.

In België werden o.a. te Hamont-Achel (1) en Ham (2) drie labs aangetroffen waar amfetamine werd geproduceerd. In het kader van de labs in Ham zijn drie personen aangehouden. Voor een vierde persoon, een Nederlander, is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

Voor het lab in Hamont-Achel is nog één persoon aangehouden. Andere verdachten in het dossier zouden zich tevens verschillende malen schuldig hebben gemaakt aan het dumpen van chemische stoffen in de grensstreek. In Heist-op-den-Berg, Hoogstraten en Wuustwezel (2) zijn wietkwekerijen ontmanteld.

Ook zou er cocaïne naar Malta zijn gesmokkeld.