‘Yab Yum geen seksclub meer’

Het voormalige beroemde Amsterdamse bordeel Yab Yum mag geen seksclub meer worden. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft de aanvraag voor een vergunning afgewezen. Dat heeft de gemeente Amsterdam laten weten. Yab Yum is sinds 2008 gesloten.

Volgens het Bureau Bibob, dat onderzoek heeft gedaan naar de integriteit van de vergunningaanvragen, zijn er bezwaren vanwege eventueel misbruik van de vergunning. De aanvraag is gedaan door de huidige eigenaar van het pand, waar een museum in gevestigd is. Op basis van dit advies heeft burgemeester Van der Laan de aanvraag afgewezen.

Begin 2008 sloot de gemeente Amsterdam de zaak nadat de rechter daarvoor toestemming gaf, en een jaar later bezegelde de Raad van State dat oordeel. Yab Yum bleef wel bestaan als escortbedrijf en daar was geen vergunning voor nodig.

Yab Yum is in 1976 geopend door ondernemer Theo Heuft. Hij verkocht de seksclub in 1999 aan Hennie Vittali, een zwager is van Hells Angel Harry S., die nu vast zit op verdenking van afpersing en witwassen. Bibob-ambtenaren van de gemeente zagen belangen van bepaalde Hells Angels in de zaak.

Lees ook:

Yab Yum nog lang niet open

Kraijpoel werkt aan heropening Yab Yum