Yab Yum nog lang niet open

Niemand geloofde dat het zou gebeuren, maar volgens De Telegraaf is het nu zeker: de Amsterdamse seksclub Yab Yum zal niet aan het begin van 2013 de deuren weer kunnen openen. Een woordvoerder van de gemeente heeft de krant laten weten dat eerst nog moet worden gewacht op de uitslag van het landelijk Bibob-team. Dat team doet onderzoek naar eventuele criminele achtergrond van de vergunningaanvragers.

Bibob staat voor ‘bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur’. Voor eind december is geen uitsluitsel van het Bibob-team te verwachten.

De eigenaar van de club is Chris Kraijpoel. Hij kocht het geheel in 2011. Zijn plan was om het voor het einde van het jaar weer open te hebben.

Yab Yum is in 1976 geopend door ondernemer Theo Heuft. Hij verkocht de seksclub in 1999 aan Hennie Vittali, een zwager is van Hells Angel Harry S., die nu vast zit op verdenking van afpersing en witwassen. Bibob-ambtenaren van de gemeente zagen belangen bepaalde Hells Angels in de zaak. 

Begin 2008 sloot de gemeente Amsterdam de zaak nadat de rechter daarvoor toestemming gaf, en een jaar later bezegdel de Raad van State dat oordeel. Yab Yum bleef wel bestaan als escortbedrijf en daar was geen vergunning voor nodig. 

Chris Kraijpoel was enige tijd verdachte in het onderzoek naar de moord op vastgoedondernemer Peter Petersen in 2009. Op dit moment is hij nog verdachte in een al langer slepend onderzoek naar witwassen. In Antwerpen loopt een onderzoek naar witwassen van een pand aan de Meir, waar bedrijven van Kraijpoel in zouden figureren. 

Zie ook:

Groningers boos om Yab Yum 

Nieuwe Yab Yum-baas weer vrij man 

Eigenaar Yab Yum opnieuw opgepakt UPDATE