Yakuza-kopstuk aangehouden

Een topfiguur van de Yamaguchi-gumi is vandaag aangehouden in Kobe, Japan. Kiyoshi Takayama (63) was de nummer twee van deze Yakuza-groep, hij wordt verdacht van afpersing van een bouwondernemer. Tussen 2005 en 2006 zou hij ter waarde van 480.000 dollar hebben afgeperst. Bij de bestorming van zijn huis donderdagochtend vroeg waren 140 politiemensen betrokken. De Yamaguchi-gumi is één van de Yakuza-clans en zou rond de 50.000 leden hebben. Takayama was de hoogste figuur van de Yakuza-clan omdat de baas al in de gevangenis zat. In Japan is de politie de afgelopen tijd bezig de Yakuza’s de duimschroeven aan te draaien. Yakuza zijn niet illegaal en staan gewoon in het telefoonboek. Hun leden onderscheiden zich door tattoo’s over het gehele lichaam. De activiteiten verschillen niet van andere georganiseerde misdaad: gokken, drugs, bescherming maar in toenemende mate ook fraude en witwassen.

De Yakuza financieren ook fanzines, films en souvenirwinkels. De traditie is dat de politie de groepen met rust laat zo lang hun agressie zich niet richt tegen gewone Japanners en zij in buurten de straatcriminaliteit in de hand houden.

De huidige harde aanpak van de Yakuza zou kunnen komen doordat de overheid vindt dat de clans te machtig worden, denkt deskundige Jake Adelstein.