Yellowstone: celstraffen geëist voor afpersing

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag celstraffen van vijftien en achttien maanden geëist tegen twee mannen uit Den Bosch wegens afpersing. Volgens het OM hebben de twee mannen een verdachte uit het zogeheten Yellowstone-onderzoek gechanteerd en voor 200.000 euro willen afpersen.

De zaak Yellowstone draait om een grote groep verdachten die is vervolgd voor onder meer oplichting, witwassen en een poging tot liquidatie. Spin in het web is volgens justitie hoofdverdachte Rob Z., die is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Deal

Deze week werd duidelijk dat Z. graag openheid van zaken wil geven en een deal wil sluiten met het OM. Dat kan grote gevolgen hebben voor de overige verdachten. Een van die verdachten, een zakenman, werd volgens justitie afgeperst in opdracht van een medeverdachte in het Yellowstone-onderzoek. De man werd gedreigd dat in het hoger beroep van zijn zaak een belastende verklaring tegen hem zou worden afgelegd.

Hebzucht

De verdachten hebben volgens het OM vijf dagen lang vrijwel dagelijks hun slachtoffer op ernstige wijze onder druk gezet. Zij schroomden ook niet de man in zijn persoonlijke leefomgeving te benaderen. 'Dit zijn ernstige strafbare feiten, gepleegd uit pure hebzucht', aldus de officier van justitie.