Was politie getuige moordaanslag?

Op woensdag 9 november 2011 lag de woning van York M. onder observatie van de politie. M. is een Amsterdammer die de politie rekent tot één van de drie beruchte groepen jonge criminelen uit de Diamantbuurt in De Pijp. Wilde M. Etous Belserang, vice-president van MC Satudarah in Amsterdam, vermoorden? Volgde de politie York M. naar het woonhuis van Belserang? 

 

Advocaat Eline Groenendaal (foto onder): ‘Het lijkt erop dat de politie M. was gevolgd naar de straat waar Belserang woont. Maar zeker weten doe ik het niet omdat ik nauwelijks stukken heb ontvangen van het Openbaar Ministerie en de officier van justitie er ter zitting afgelopen vrijdag niets over wilde zeggen.’ Groenendaal is advocaat van Jean W., de mede-verdachte van York M. De twee zouden Etous Belserang de avond van 9 november hebben opgewacht bij diens woning in Amstelveen-Zuid, en later met een zeer snelle Audi A3 zijn gecasht op de A9 bij Zwanenburg.

M. was in november verdachte in twee verschillende onderzoeken van de politie: de aanslag met een raketwerper op de rechtbank van Amsterdam op 21 september en een schietpartij in de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat in de nacht van 4 december. Als de politie M. die avond is gevolgd heeft het observatieteam ook gezien wat zich heeft afgespeeld voor het huis van Belserang op het moment dat deze aan kwam rijden. Volgens een anonieme tipgever die Crimesite een paar dagen na de crash benaderde wachtten de twee bij het huis van Belserang in Amstelveen van 20.00 tot 01.00, tot deze thuiskwam.

Als het observatieteam daar ook heeft staan wachten dan hebben ze kunnen vaststellen of de twee inderdaad een poging hebben gedaan Belserang te liquideren of dat ze deze bijvoorbeeld slechts hebben geobserveerd.

Kortom: voor de verdediging van M. en W. is dat bijzonder relevante informatie.

Advocaat Groenendaal: ‘Dat er sprake was van een poging tot moord weten we alleen omdat Belserang dat zegt. Maar is dat wel zo geweest?’

Belserang zou de twee verdachten vanaf zijn woning hebben achtervolgd. Indien er een observatieteam aanwezig was, heeft dat mogelijk geprobeerd de twee voertuigen na te rijden, hoewel die achtervolging misschien is gestaakt door de extreem hoge snelheden waarmee is gereden; volgens de tipgever aan Crimesite boven de 260 kilometer per uur. Als de politie de achtervolging heeft gestaakt dan ligt het voor de hand dat er in ieder geval een alarm aan de meldkamer is gegeven, zodat collega’s alert konden zijn op mogelijke gewelddadigheden op de openbare weg. 

Het is zeker dat de politie gedurende de achtervolging op de hoogte is gesteld, omdat vrijdag ter zitting bleek dat er een afslag van de A9 bij Zwanenburg door de politie was afgesloten, kennelijk in reactie op de achtervolging. Maar of de informatie over de achtervolging van het observatieteam afkomstig was is daarmee niet gezegd. De achtervolging zou zeker 20 minuten in beslag hebben genomen.

W. is direct na de crash in Zwanenburg aangehouden. In de gestolen A3, die was voorzien van valse kentekenplaten, lagen een vuurwapen en munitie.

Het Parool schreef in januari, nadat York M. was aangehouden, dat er ‘aanwijzingen’ bij de recherche zouden zijn dat M. ‘betaald’ was voor de klus, lees de moord op Etous Belserang. Verder is duidelijk dat de twee verdachten regelmatig telefonisch en ping-contact hebben gehad waarbij ook sprake was van ‘OT’en’, observeren dus.

Advocaat Groenendaal klaagt erover dat het Openbaar Ministerie geen overzicht geeft van alle beschikbare stukken. Waarschijnlijk is in mei de volgende zitting bij de rechtbank, intussen gaat het onderzoek verder. Groenendaal wil niet uitwijden over welke stukken wel en niet in het dossier zijn gevoegd. Ook niet of er een verklaring van Belserang in het dossier zit.

Groenendaal: ‘Ik heb op de zitting van vrijdag gevraagd of Belserang eigenlijk verdachte is. Als ik het goed begrijp heeft hij de Audi van de weg gereden. De officier van justitie heeft gezegd dat ik maar aangifte moet tegen Belserang.’

Zie ook:

Verdachte aanslag Belserang blijft vast 

Crash na moordplan op Satudarah-kopstuk