Schipholzaak Alberto Stegeman moet over

De hoge raad heeft dinsdag besloten dat de zaak tegen journalist Alberto Stegeman over moet. Stegeman liet in zijn programma Undercover in Nederland in 2009 zien dat hij met een vervalst pasje op luchthaven Schiphol met gemak bij het vliegtuig van de koningin kon komen. Hij wilde daarmee aantonen dat de beveiliging op de luchthaven ernstig tekort schoot.

 

Volgens een uitspraak van het gerechtshof was de journalist in dienst van SBS6 niet strafbaar. De hoge raad oordeelt nu dat het hof onvoldoende onderzocht heeft of het vervalsen van een toegangspas noodzakelijk was voor Stegeman om de gebrekkige toegangscontrole tot Schiphol-Oost aan de orde te stellen en onder de aandacht van het publiek te brengen.

Alberto Stegeman vervalste de toegangspas in de periode van 12 december 2008 tot 4 januari 2009 en liet in de uitzendingen van zijn programma zien hoe makkelijk het was om bij het vliegtuig van de koningin te komen. Hij wilde daarmee aantonen dat ook een kwaadwillende met diezelfde gemak de beveiliging kan omzeilen.

Het gerechtshof oordeelde dat Stegeman niet strafbaar was en de rechtbank veroordeelde hem eerder tot een boete van 1500 euro.