Zaak Demmink ‘openbare terechtstelling’

De man die in Turkije onderzoek deed naar beschuldigingen van seksueel misbruik door voormalig Justitie-topman Joris Demmink is niet gelukkig met de wijze waarop de familie Poot het openbare getuigenverhoor voor de rechtbank tot stand heeft gebracht. Voormalig politieagent Klaas Langendoen vergeleek de zittingen met een 'openbare terechtstelling'. Hij pleit voor een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Oneigenlijk

Langendoen heeft in opdracht van advocaat Adèle van der Plas onderzoek heeft gedaan naar beschuldigingen dat Demmink in Turkije in de jaren negentig minderjarige jongens heeft heeft misbruikt. Hij vindt dat de civiele procedure oneigenlijk wordt gebruikt en het Openbaar Ministerie zijn werk beter had moeten doen. NRC-Handelsblad schrijft overigens maandag in het hoofdredactioneel commentaar dat minister Opstelten van Justitie diepgaander onderzoek had moeten laten doen, intern meer kritische vragen had moeten stellen en met betere verklaringen had moeten komen.

Miljoenen

Volgens Langendoen heeft de familie Poot die met hun bedrijf Chipshol door de staat zouden zijn gedupeerd 'miljoenen euro's' in Stichting De Roestige Spijker en in een campagne tegen Demmink gestoken zodat deze getuigenverhoren kunnen plaatsvinden.

Chantage

Langendoen vertelde hoe hij in Turkije twee jongens en andere getuigen sprak. Demmink zou zijn gechanteerd door de Turken zodat in Nederland de Turkse Koerd Hüseyin Baybasin zou worden vervolgd. Baybasin kreeg in 2002 levenslange celstraf voor uitlokking van moord.