Zaak-Düzgün: verdachte niet veilig in PI

Pat R. (21), die verdacht wordt van de moord op de Veghelse kickbokser Volkan Düzgün (foto), is overgeplaatst naar een andere gevangenis. R. zat in Grave gedetineerd, maar er waren bij politie en justitie aanwijzingen binnengekomen dat hij daar niet veilig zou zijn. Dat melden bronnen rond het moordonderzoek tegenover Crimesite.

Door @Michael de Hoogh

Erik Thomas, advocaat van Pat R., bevestigt tegenover Crimsite dat zijn client is overgeplaatst naar de gevangenis in Rotterdam, maar wil daar verder niets over kwijt.

Doodgeschoten

De Veghelse kickbokser Volkan Düzgün werd op zaterdagochtend 13 juli rond 06.30 uur door de buurman dood gevonden in zijn auto bij zijn huis. Düzgün zat nog achter het stuur, maar hij bleek te zijn doodgeschoten. Enkele getuigen, waaronder de buurman, zouden de avond ervoor, rond 23.00 uur, al knallen hebben gehoord. Dat leek op vuurwerk, maar ze zagen verder niets aparts.

Kickboksgala

De liquidatie van Volkan Düzgün wordt logischerwijs in verband gebracht met de dodelijke schietpartij op het kickboksgala in Zijtaart in november 2012. Daarbij kwam de 37-jarige Youssef Sabbahi om het leven. Aan de schietpartij ging een ruzie tussen twee groepen vooraf. Tot een van die groepen behoorde Volkan Düzgün. Zijn kameraad Siamak S. schoot Sabbahi dood en is daarvoor veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar. Hij zegt zelf uit noodweer gehandeld te hebben.

Dreiging

Het is maar de vraag of de moord op Volkan Düzgün en de dodelijke schietpartij in Zijtaart verband hebben met elkaar. Er waren bij politie en justitie in iedere geval serieuze aanwijzingen binnengekomen dat de veiligheid van Pat R. in Grave in gevaar zou kunnen komen. Uit veiligheidsoverwegingen is hij daarom overgeplaatst naar Rotterdam. Uit welke hoek de bedreigingen komen is niet duidelijk.

Bunker 

Op 23 december staat er een pro formazitting gepland in deze zaak. Deze wordt gehouden in Den Bosch. De regiezitting van maart 2014 wordt gehouden in de extra beveiligde rechtbank ‘De Bunker’ in Amsterdam-Osdorp, zoals het er nu naar uitziet. In Den Bosch zal Pat R. waarschijnlijk niet aanwezig zijn volgende week. 'Dat heb ik hem afgeraden, maar dat heeft niet met de veiligheidsredenen te maken', aldus Erik Thomas.