Zaak kasteelmoord van start

In de geruchtmakende Vlaamse kasteelmoord vinden komende dinsdag de getuigenverhoren plaats. Een verzoek tot vrijlating door de hoofdverdachte, de schoonvader van het slachtoffer, is deze week afgewezen.

Verdachte blijft in cel

In de zaak van de kasteelmoord blijft de arts André G. de komende tijd in de cel. Dat heeft de openbare aanklager in Gent de afgelopen week beslist. G. is de schoonvader van het slachtoffer, Stijn Saelens. Hij werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later in de bossen gevonden, nadat zijn vrouw bij aankomst thuis alleen een kogelhuls en een bloedspoor in de hal had aangetroffen.

Lesje geleerd

De schoonvader van Saelens wordt als opdrachtgever voor de kasteelmoord gezien door de Belgische justitie. Hij ontkent de opdracht tot moord, en zegt dat Saelens alleen ‘een lesje moest worden geleerd.’ Ook Pierre S. zit in deze zaak al meer dan vijf jaar vast. Hij wordt gezien als de organisator van de moord op Saelens.

In deze zaak waren er beschuldigingen van incest aan het adres van Stijn Saelens door de nanny van het gezin bij de moeder. Ook zou hoofdverdachte André G. boos zijn geweest dat Saelens naar Australië wilde emigreren, tegen de zin van zijn dochter. Hij kon dan ook zijn kleinkinderen niet meer zien.

Uitvoerders

De Nederlanders Evert de C. en Ronny van Bommel werden eerder uitgeleverd door Nederland. Zij worden gezien als de uitvoerders van de moord. Evert de C.’s telefoon zou in de omgeving van de plek waar het lijk was gedumpt zijn aangestraald, en van Van Bommel werd DNA in de hal van het kasteel gevonden. Deze laatste verdachte is in 2012 overleden aan kanker. Volgens de politie was hij de daadwerkelijke moordenaar. Ook de Tilburger Roy L. werd opgepakt. Hij zou Van Bommel hebben geholpen bij het uitvoeren van de moord.

Invloed op proces

De rechtbank bepaalde op 9 maart al dat er elf getuigen zullen worden gehoord in het proces. Eerder probeerden familieleden van Saelens invloed uit te oefenen op het onderzoek, via bevriende justitiemedewerkers. Het Belgische televisieprogramma Terzake besteedde hier aandacht aan. Daarop werd het huis van een verslaggever door de politie doorzocht.

Lees hier meer over de kasteelmoord:

Verdachte kasteelmoord verbreekt stilzwijgen

‘Slachtoffer kasteelmoord verkrachtte vrouw’

Weer Nederlander uitgeleverd voor kasteelmoord

Tilburger bekent deelname kasteelmoord

Weer NL’er in zaak kasteelmoord opgepakt