Zaak onder druk door pratende politiechef

Hoofdcommissaris PieterJaap Aalbersberg van Amsterdam heeft het onderzoek tegen verdachten van de spyshop One2Spy in gevaar gebracht omdat hij zijn mond voorbij heeft gepraat. Aalbersberg vertelde op de regionale televisiezender AT5 wat voor wapens er in de spyshop in beslag zijn genomen. De beperkingen waarin de verdachten zaten, zijn daardoor opgeheven.

De uitspraken van Aalbersberg zouden ook de rest van het onderzoek in gevaar kunnen brengen. De verdachten zaten eerder in alle beperkingen, wat wil zeggen dat ze alleen contact mochten hebben met hun advocaat. Doordat Aalbersberg zijn mond heeft voorbijgepraat, mogen nu ook de verdachten zeggen wat ze willen.

'Enorme hoeveelheid illegale middelen'

Tegenover AT5 vertelde de hoofdcommissaris dat in de spyshop drie automatische vuurwapens, negen handvuurwapens, twintig bussen pepperspray, een tiental schietpennen en jammers, waarmee mobiel telefoonverkeer kan worden verstoord, zijn gevonden. Aalbersberg sprak over een 'enorme hoeveelheid illegale middelen'.

Onschuldbeginsel

Advocaat Sander Janssen reageerde vrijdag op de uitspraken in een brief aan de officier van justitie, waarin hij schrijft: 'Welke enorme hoeveeelheid? Waarom wordt gedaan alsof alle kennelijk aangetroffen goederen en wapens in de spyshop van cliënt zijn gevonden terwijl wij allemaal weten dat dit zeker niet het geval is? Kent de hoofdcommissaris van politie het onschuldbeginsel misschien niet?'

'Suggestieve informatie'

'Hoe bestaat het dat nota bene de hoofdcommissaris van politie dit soort volstrekt eenzijdige en suggestieve informatie op televisie kan gaan zitten debiteren?', gaat Janssen verder. 'Terwijl mij middels de opgelegde algehele beperkingen het voeren van de verdediging wordt beperkt en ik geen enkele informatie over deze zaak mag delen met derden.'