Zaak Sharleyne voor de rechter

Woensdag is de eerste regiezitting in de zaak van het meisje Sharleyne, dat in juni 2015 dood werd gevonden bij een flat in Hoogeveen. De advocaat van de van haar dood verdachte moeder vindt dat een ‘hetze’ tegen haar wordt gevoerd. Hij zegt dat rechtszaken in de zittingszaal moeten worden uitgevoerd, en niet in de media.

Niet sjiek

Advocaat Paul van Jaarsveld vindt het niet sjiek dat er enkele dagen voor de eerste pro forma-zitting in de zaak details uit het dossier in de media naar buiten komen: ‘Ik erger mij eraan dat steeds wordt geprobeerd de rechtsstrijd naar buiten de zittingszaal te verplaatsen door te lekken uit het dossier. De rechtsstrijd moet in de zittingszaal worden gevoerd’, zegt de Groninger advocaat bij RTV Drenthe.

Verwurging

In De Telegraaf werd afgelopen donderdag gemeld dat bij de 8-jarige Sharleyne in tweede instantie sporen van verwurging zijn gevonden. De moeder is inmiddels op verdenking hiervan aangehouden. Dit zou haaks staat op eerdere conclusies van justitie al zou het meisje zijn overleden, omdat ze van het balkon van haar flat op de tiende verdieping zou zijn gevallen. Ook zou er een getuige zijn die geluiden heeft gehoord tijdens het voorval.

Op de rol

Het was juist de vader van Sharleyne die met de hulp van deskundigen en media de zaak weer op de rol wist te zetten. Bij RTV Drenthe meldde oud-rechercheur Dick Gosewehr in 2016 al dat hij vermoedt dat ‘het imago van de autoriteiten’ een rol speelde in deze zaak: ‘Sharleyne was een probleemkind. Er waren al heel lang problemen, vooral met de moeder en de zorg voor haar kind. De vader heeft van alles geprobeerd om het meisje uit huis geplaatst te krijgen. Allerlei instanties waren erbij betrokken. Jeugdzorg, en ook politie. Aan alle kanten ging het mis, maar niemand heeft ooit echt iets gedaan om het kind daar weg te halen. Als nou zou blijken dat ze is vermoord, dan geeft dat wel een extra zwart beeld van de autoriteiten. Daar zit niemand op te wachten, ook de politie niet’, aldus Gosewehr.

Staatsgeheim

Eerder kwam deze zaak in opspraak, omdat justitie dossierstukken als staatsgeheim had aangeduid. Ze kwam daar later op terug met excuses.

Lees hier meer

Moeder van Sharleyne 90 dagen vast

Moeder van Sharleyne langer vast (UPDATE2)

OM-stuk over dood Sharleyne ‘staatsgeheim’

OM betreurt commotie over ‘staatsgeheim’