‘Overvalzaak tegen Piet S. van de baan’ (UPDATE)

De zaak van Hagenaar Piet S. wordt door het Openbaar Ministerie niet voor de rechter gebracht. Volgens zijn advocaat Michel van Stratum is hij niet gedagvaard voor de zaak "Dagger" waar hij in januari voor werd aangehouden. Dagger is de zaak van de gewapende overval op een cocaïnetransport in België.

Nachtkaars

S. moet wel voorkomen voor het voorhanden hebben van twee pistolen en voorbereidingshandelingen inzake een kleinere hoeveelheid lidocaïne. Van Stratum: 'Het OM heeft in het persbericht groots uitgehaald met ongenuanceerde spierballentaal. De raadkamer van de rechtbank Rotterdam maakte daar echter korte metten mee. De officier van justitie is ook niet in appel gegaan. Verder gaat het om lidocaïne en dus niet om apaan. Witwassen wordt hem ook niet verweten, anders dan in het persbericht vermeld. De zaak gaat daarmee als nachtkaars uit'.

Hechtenis

Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil benadrukken dat S. niet in hechtenis zit voor de overval maar wel voor de andere feiten en ook nog steeds verdachte is in de zaak van de overval in Opglabbeek: 'Op dit moment is hij niet voor de overval gedagvaard, voor de komende pro forma-zitting later deze maand, maar hij is nog wel verdachte. Het onderzoek loopt nog.' In de zaak van de overval in Opglabbeek zijn verschillende Nederlandse verdachten. Enkelen zitten nog vast.

Verdovend effect

Lidocaïne is het middel dat tandartsen gebruiken voor plaatselijke verdovingen. Drugshandelaren gebruiken lidocaïne om cocaïne mee te versnijden, het heeft een vergelijkbaar verdovend effect maar niet het opwekkende effect van coke. Apaan is een stof die kan worden gebruikt om een zeer dure grondstof van synthetische drugs te produceren.