Zaak tegen verdachte liquidatie weer uitgesteld

De strafzaak tegen de 27-jarige Hamza B., die wordt verdacht van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012, is opnieuw uitgesteld. Het is de vijfde keer dat de zaak tegen B., die wordt berecht in Marokko, is uitgesteld. B. komt steeds met een nieuwe advocaat, die zich opnieuw moet inlezen.

Hamza B. zou een van de schutters zijn die Youssef Lkhorf en Saïd el Yazidi zou hebben doodgeschoten. Ook wordt hij ervan verdacht te hebben geprobeerd op zijn vlucht twee politiemensen dood te schieten.

Marokko levert niet uit

B. vluchtte daarop naar Marokko, waar hij anderhalf jaar geleden werd opgepakt toen hij zijn vriendin van het vliegtuig haalde. De Nederlandse autoriteiten hebben de zaak daarop aan Marokko overgedragen, omdat B. een dubbel paspoort heeft, en Marokko geen onderdanen uitlevert.

Inmiddels is B. toe aan zijn vierde advocaat, die vroeg om uitstel van de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hij zegt dat hij meer tijd nodig heeft om zich in te lezen. Eerder werd de zaak om dezelfde reden uitgesteld. Dinsdag dreigde de advocaat de zaal te verlaten als de zaak toch door zou gaan.

‘Geen antwoorden zonder advocaat’

De rechtbank besloot de behandeling toen uit te stellen, omdat B. zei dat hij geen vragen zou beantwoorden zonder advocaat. De zaak is uitgesteld tot 23 december.

In Nederland zitten twee verdachten vast voor de liquidatie. Hun zaak begint in het voorjaar van 2015.