Zaak wordt niet heropend ondanks bekentenis

Romano van der Dussen, de Nederlander die twaalf jaar vastzit in Spanje voor drie verkrachtingen, komt nog niet vrij. Het Spaanse hooggerechtshof heeft een verzoek tot heropening afgewezen, ondanks dat een Brit heeft bekend dat hij een van de verkrachtingen heeft gepleegd.

Dat schrijft De Telegraaf maandag. Van der Dussen is veroordeeld tot vijftien jaar celstraf omdat hij in 2003 drie vrouwen zou hebben verkracht in Fuengirola.

Omstreden confrontatie

De veroordeling is omstreden omdat die voornamelijk is gebaseerd op een slachtoffer, die Van der Dussen herkende in een Osloconfrontatie, waarin een getuige of slachtoffer de dader moet aanwijzen uit een rijtje personen. Deze confrontatie is mogelijk niet goed uitgevoerd, omdat van der Dussen als enige Noord-Europeaan tussen Spaanse mannen stond.

Bovendien is er in de zaak een dna-spoor dat niet matcht met het dna van Van der Dussen. In 2010 was al vastgesteld dat er wel een match was met het dna van de Brit die vorige maand bekende, Mark Dixie. Dat werd onlangs nogmaals aangetoond door Britse forensische experts.

‘Eerst onderzoek door Spaanse experts’

De Brit heeft bovendien bekend één van de vrouwen in 2003 te hebben verkracht. Dat deed hij op antwoord van schriftelijke vragen van de advocaat van Van der Dussen. Hij zegt dat hij wilde bekennen omdat hij het ‘ondraaglijk’ vindt dat er een onschuldige vastzit voor de verkrachting.

Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft toegegeven dat er inderdaad een match is met het dna van Dixie, maar dat moet eerst worden onderzocht door Spaanse forensische experts.