Wat zag Benaouf A. terwijl hij wegrende? (VIDEO)

De raadsheren van het Amsterdamse gerechtshof hebben tijdens de reconstructie in de Staatsliedenbuurt bij het tot stilstand komen van de Audi RS4 steeds gelaatstrekken van de bijrijder kunnen zien toen die stopte. Dat kon getuige Benaouf A. dus ook hebben gezien. Tenminste, als hij al niet lang van die plek was weggerend.

 

Door @Wim van de Pol

Op een speciale zitting deden de raadsheren van het hof woensdagmiddag verslag van de schouw, dinsdagavond op de hoek van de Van Rappardstraat en de Van Bossestraat in de Staatsliedenbuurt waar op 29 december 20123 de Audi RS4 met de schutters kwam aanrijden. Tien keer kwam de Audi tussen 20.30 en 21.30 aanrijden met drie snelheden:  55, 50 en 40 kilometer per uur. Er werd steeds een keer met en een keer zonder ABS-systeem geremd. Hoewel de getuige Benaouf A. heeft gezegd dat de wagen met lichten aan op hem af kwam is er ook proefgereden zonder verlichting aan de buitenzijde van de auto.

Zichtbaarheid

De raadsheren waren op verschillende posities op de straathoek opgesteld, op de locatie waarvan Benaouf A. dit voorjaar zei dat hij precies heeft gestaan. Doel van het hof was de eventuele zichtbaarheid van personen in de Audi RS4. De voorzitter van het hof zei dat door de voorruit geen personen waarneembaar waren geweest in geen enkele situatie.

Bij het tot stilstand komen nam het hof telkens contouren waar van een persoon op de achterbank achter de bijrijder. Gelaatstrekken van de bijrijder nam het hof waar bij het tot stilstand komen naast de hoek in alle situaties. Dat laatste is relevant voor verdachte Anouar B. want volgens het Openbaar Ministerie en de rechtbank zat de tot levenslang veroordeelde Anouar B. als bijrijder voorin de Audi. Zijn gelaatstrekken waren zichtbaar voor Benaouf A.

Met één voorbehoud. A. moet dan rustig stil zijn blijven staan wachten tot het moment dat de Audi naast hem tot stilstand kwam.

Content

Bénédicte Ficq, de advocaat van Adil A. noemt dat scenario ‘onwaarschijnlijk’. A. heeft zelf verklaard dat hij wist dat hij op een dodenlijst stond en daarom al vrijwel niet meer in Amsterdam kwam, hij keek voortdurend over zijn schouder en wist dat op straat gevaar in iedere hoek kon schuilen. Het is in haar ogen, en in die van advocaat Rutger Lonterman (van Anouar B.), vrijwel zeker zo geweest dat Ben A. het al op een lopen heeft gezet vanaf het moment dat het motorgeluid van de optrekkende RS4 te horen was.

Als hij nog achterom keek kon hij alleen de voorruit zien en geen waarnemingen meer door de zijruit. Advocaat Rutger Lonterman liet zich na afloop van de zitting ontvallen: ‘ik ben zeer content met deze reconstructie.’

Vanaf het moment dat de Audi van achter de bocht in de Van Rappardstraat tevoorschijn kwam, tot het moment dat hij stopte, op de hoek met de Van Bossestraat verstrijken zeker 3 tot 5 seconden, ook iets dat de reconstructie van dinsdagavond leerde. We mogen ervan uit gaan dat getuige A. die seconden heeft gebruikt om zijn leven te redden en het Van Bossepad in te duiken – tussen fietsen en geparkeerde auto’s door – waar de Audi hem niet volgen kon.

‘Als hij daar al echt heeft gestaan, op die hoek’, zegt Lonterman. In een eerdere verklaring zei A. veel dichter bij het Van Bossepad te hebben gestaan, de voetgangersstrook die hem op die fatale nacht zijn leven heeft gered.

Zie ook:

Heen en weer rijden met een Audi RS4 (VIDEO)

Uitleg over de reconstructie “Staatsliedenbuurt” (VIDEO)

https://youtu.be/jVTnQ410qyQ